Ertem Eğilmez, Türk sinemasının zaman geçse de değerini kaybetmeyen; ayrıca tekrar tekrar izlenen filmlerinin yönetmenliğini yapan unutulmayacak bir yönetmen.

Eğilmez, 44 film yöneten, 5 senaryo kaleme alan ve 97 filmin yapımcılığını üstlenmiştir. 
Çok sayıda izleyici kitlesinin beğenisini kazanan, Selda Alkor, Türkan Şoray, Fatma Girik ve Hülya Koçyiğit gibi oyuncuların yer aldığı popüler aşk filmlerini yöneten Eğilmez, 1966'da çektiği "Bir Millet Uyanıyor" filmiyle, "1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali"nde "En İyi Tarihsel Film" ödülünü almaya hak kazandı.

Usta yönetmen, genellikle aynı oyuncu kadrosunu kullanırken, Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi pek çok usta oyuncunun sinema sektörüne adlarını altın harflerle yazdırmasına da öncülük etmiştir. 

Eğilmez, kendi kuralları olan bir yönetmen olmanın yanında, filmlerinde oynayacak oyuncu seçimlerinde kendi ölçütleri ve sırrını kimsenin bilmediği kriterleri vardı. Halkı çok iyi tanıyan ve zamanın nabzını tutmasını bilen Eğilmez, eşsiz sinema zekasıyla gişe başarısını filmler vizyona girmeden öngörebilen bir yönetmendi.

Ertem Eğilmez, günümüz insanının bile duygularını harekete geçiren pek çok filme imza atmış. Öyle ki filmlerinin izlenme oranı yıllar geçse de azalmıyor. Aile sıcaklığını, toplumsal gerçekleri, aşkın saf yönlerini, köyden kente göçün getirdiği şehirleşmenin neden olduğu sorunları filmlerinde harika bir şekilde yansıtmayı başarmış. Ülkemizde onun filmlerini seyretmeyen ve sevmeyen birini bulmak neredeyse imkansız. Farklı kuşaklar, onun filmlerini seyrederek büyüdü,kâh ağladı kâh güldü. 

Ertem Eğilmez'in yönettiği bazı filmler ise şöyle:

Aşık Oldum
Bir Millet Uyanıyor
Canım Kardeşim
Gülen Gözler
Hababam Sınıfı 
Hababam Sınıfı Güle Güle
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
Hababam Sınıfı Uyanıyor 
Köyden İndim Şehire
Mavi Boncuk 
Oh Olsun
Sev Kardeşim
Süt Kardeşler
Şaban Oğlu Şaban
Tatlı Dillim
Yalancı Yarim 
Yaşlı Gözler