Ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri turizmdir. Ülke turizmine sahip çıkmalıyız.
Bazen hayatımızda, olağan karşıladığımız olayları, hatırlamayız bile. Herkes ishal olabilir, bulantı, kusma, karın krampları yaşayan biri bağırsak enfeksiyonu, salmonella enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Doktora gittiğinizde bağırsak enfeksiyonu geçiriyorsunuz, ishal diyeti uygulayın, şu ilaçları kullanın yeter gibi tavsiyeler ile uğurlandığınızı hatırlayabilir veya hatırlamayabilirsiniz.
Salmonella, bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Yaşanan en yaygın “gıda zehirlenmesi”  diye tarif edilen hastalıktır.
Salmonella ( tifo ve paratifo etkeni mikrop ) hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla dışarı atılır. Bu kirliliğe, bulaşan insan eliyle veya gıdanın kirlenmesiyle diğer insana bulaşır. Yani salmonella enfeksiyonuna yakalanmak su ve yiyecekler ile olur.
Yaz aylarında, bahar aylarında ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma yaşayan herkes salmonella geçiriyor olabilir. Kültür yapılarak tanı konur.
İngiltere, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) 2023 yılı başından beri Türkiye’den dönen 241 kişide salmonella enfeksiyonu tespit edildiğini açıklamış. Gıdalar ile bulaşan ishal ile seyreden salmonella,besinlerin sağlıksız koşullarda hazırlandığı ve saklandığı koşullarda ortaya çıkabilir.
Ajans, bulguların yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini açıklamış, seyahat edecek vatandaşlarını, gidecekleri yer neresi olursa olsun, yiyecek ve suyla bulaşabilecek hastalıklara karşı uyarmış. Adı geçen aileler “her şey  dahil” paketiyle tatil yapmış.
Yine İngiltere’de (Birleşik Krallık’ta) gıda güvenliği ile ilgili haberler yayınlayan FSN sitesine göreyse UKHSA , Antalya’dan dönen tatilcilerde ishalin salmonelladan kaynaklandığını doğrulayarak, vakaların çoğunluğunda nisan sonunda örnekler alındığını bildirdi.
Aynı haberde hastalanan 50’si çocuk 130'dan fazla tatilcinin dava açmak için girişimlerde bulunduğunu belirtti.
Salmonellanın 2000'den fazla alt tipi olduğu, salmonellanın gıda zehirlenmesinde en sık nedenlerden olduğu bilinmektedir. İshal,ateş, mide krampları gibi belirtileri olan enfeksiyon 7 gün içinde kendiliğinden geçebileceği gibi ağır hastalıklara da sebep olabilir.
Kaynağı bilinmeyen bakteri bulaşmış suların içilmesi, et, sebze ve meyvelerin çiğ yenilmesi, iyi yıkanmaması, çiğ süt içilmesi, klorsuz ve dezenfekte edilmemiş suların içilmesi salmonella enfeksiyonuna sebep olur. Bebeklerde, 65 yaş üzeri direnci düşük kişilerde enfeksiyon ağır seyredebilir. Bakteri, hasta insanlardan hijyene dikkat edilmezse diğer insanlara geçebilir.
Konu, dikkate değer, gıda güvenliğine dikkat etmek, konu hakkında bilgi sahibi olmak, bu enfeksiyondan kişileri koruyacağı gibi ülke turizmine de önemli katkılar sağlar. Bu tür haberlerin çıkması, belki de turizm açısından ülkeyi kötülemek amacıyla yapılmış da olsa; bize daha dikkatli, daha titiz olmamızı söylüyor. Salmonella, altyapısı iyi olmayan, hijyen kurallarına dikkat edilmeyen yerlerde daha çok görülüyor. Gıda denetimleri de şart...