Asgari ücretle çalışanların sayısı, her geçen gün artıyor.  Türkiye’nin asgari ücretliler toplumuna dönüştüğü bir kez daha kanıtlandı.
Online iş bulma platformu Eleman.net’in iş arayanlarla gerçekleştirdiği ankete katılanların yüzde 65’inin net 11 bin 402 TL olan asgari ücret ve seviyesinde ücret ile çalıştığı saptandı. Katılımcıların yüzde 41’i son işlerinde 11 bin 402-15 bin TL arası ücret alırken, yüzde 24’ü 8 bin 500-11 bin TL arası ücret aldığını bildirdi.
Dolaylı 10 milyon emekçinin asgari ücret veya bir miktar altı- üzeri ücretle çalıştığı yine yapılan araştırmalarla belirlendi. Sendikasız ve küçük işyerlerinde çalışan emekçilerin çoğunluğu, asgari ücrete veya bir tutar üzerinde- altında ücrete talim ediyor. Bunlar arasında SGK’ya kaydı yapılmayan, sosyal güvenceden yoksun kaçak işçilerin sayısı oldukça yaygın. Bazı patronlar, emekçiye elden verdiği düşük ücretle bir yanda emek sömürüsü yaparken,  diğer yanda SGK primi ödemekten kaçınıyor.    
Temmuz ayında yüzde 34 oranında ara zam ile brüt 13 bin 414 TL, net 11 bin 402 TL’ye yükseltilen asgari ücret, artık genel ücret niteliğine dönüştü. Yoğun işsizlik ve ülkemizdeki sığınmacıların istihdamından ötürü iş bulabilenler, işverenlerin önerdiği asgari ücreti kabulleniyor. Her yerde kendini gösteren kaçak yabancı işçiler, Türk emekçilerin önünü keserken, asgari ücretli toplumun büyümesine katkı sağlıyor.
Asgari ücrete son iki yıldır ara zam yapılsa bile çok değil, iki ayın ardından satın alma gücünü yitiriyor. Zira hayat öyle pahalı ki bırakın asgari ücreti yüksek ücretler bile fahiş çarşı pazar fiyatlarına yetişemiyor. 
Asgari ücretin saptanmasında dört kişilik aile yerine sadece çalışan işçi dikkate alındığından zam yapılsa da nisan, mayıs aylarında satın alma gücü kar gibi eriyor.  Yılbaşında ücrete yansıtılan artışlar yetmediğinden, temmuzda ara zam gereksinimi oluşuyor.
Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre ekim ayı açlık sınırı 13 bin 684 TL, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 TL oldu. Açlık sınırı net 11 bin 402 TL’lik asgari ücreti 2 bin 282TL farkla solladı. Her şey ortada ve yalın. Asgari ücret saptanırken mutlaka işçi ve ailesi dikkate alınmalı. Yoksa zamlar yetersiz kalıyor. 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2024’ten geçerli olacak yeni ücreti belirleme çalışmalarına aralık başında başlayacak. Üç veya dört toplantının ardından saptanan yeni ücretin kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Milyonların gözü şimdiden toplantılara çevrilmiş durumda. Bakalım emekçiyi hoşnut edecek rakam çıkacak mı komisyondan...