Yerel seçimde ağır yenilgi alan AK Parti iktidarı, bütçeye ek kaynak oluşturmak için halka kemer sıktıracak  yeni düzenlemelere hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimlerin ardından Orta Vadeli Programı (OVP) ve sıkı para politikasının kararlıkla devam edeceğini açıkladı. Mehmet Şimşek’in duyurusu birçok üründe Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının artırılması, Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yeni ürünlerin eklenmesi, gayrimenkul ve kiralara yönelik değerlendirmeler, kredi kartı limit ve taksit sayısının sınırlandırılması, emekçi ve emekliye yılın ikinci yarısında salt 6 aylık enflasyon oranında zam verilmesi gibi dar gelirliyi yakından ilgilendiren düzenlemelerin yolda olduğunun işareti. Siyasi irade yüksek enflasyonu yılın ikinci yarısında düşürmek, hayatı ucuzlatmak adına radikal düzenlemeleri uygulamaya kararlı görünüyor. Milyonlarca dar ve sabit gelirliye kemer sıktıracak “acı reçete” pahalılıktan bunalan halkı daha da zorlayacak. Düşük aylığı yetmediğinden kredi kartı ile harcama yapan ve taksitlendirilen milyonlarca emekçi, emekli, dul ve yetimin eli kolu, kart limiti ve taksit sayısının sınırlandırılması ile iyiden iyiye bağlanacak. Hatta kart taksitinin sonlandırılması bile gündemdeymiş. KDV’nin artırılması, ÖTV’ye yeni ürünlerin eklenmesi ile çoğu temel ürün pahalanacak, yaşam dar ve sabit gelirli için katbekat içinden çıkılmaz hale dönüşecek. Belli ki,  “acı reçete “ olarak nitelendirilen yeni ekonomik önlemlerle gelir azlığından ötürü  halk kemerini daha da sıkacak.  Oysa  kemerde sıkacak delik kalmadı. Yıllardır kemerini sıkmaktan beli büzülen seçmen, seçimde iktidarı sarı kart göstererek uyardı. Lakin kasada para kalmamış olmalı ki  yeni acı reçete yolda. Halkın özverisine karşın yüksek enflasyon durdurulamıyor, mutfağın alevi sönmüyor. Sanki yüksek enflasyonun sorumlusu, 10 bin TL’ye abone olan emekli ile 17 bin TL’lik ücreti hızla eriyen asgari ücretli. Onların eline geçen para ne ki? Ancak temel gıda ürünlerini alabiliyor, su, doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyebiliyor. Eğer elinde para kaldıysa ancak diğer gereksinimlerini karşılıyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim meydanlarında gariban emekli için temmuz ayını işaret etmiş, durumlarının iyileştirilmesine yönelik adımların atılacağını ifade etmişti.
Temmuz ayında  16 milyonu aşkın emekli, dul ve yetim aylığına 5510 sayılı yasa uyarınca, son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranında zam zaten yapılacak. Beklentiler, 6 aylık TÜFE artışının yanı sıra göreceli refah payının verilmesi. Eğer refah payı zamma eklenmezse milyonlar yine hayat pahalılığı altında ezilmeye devam eder, feryatları yeri göğü inletir. Umutlar Cumhurbaşkanı’nın meydanlarda verdiği sözde.
Mehmet Şimşek’in katı mali disiplininden ötürü , seçim öncesi 16  milyonu aşkın  emekliye seyyanen zam verilmedi. Ne ki hükümet bunun bedelini seçim sandığında çok ağır ödedi. Oysa seyyanen artışın aylıklara yansıtılacağı iktidar yetkililerince gündeme taşınmıştı. Verilen sözlerin karşılanmaması gariban kitlenin onurunu oldukça incitmişti. Sonuç ortada. Siz siz olun emekliyi hafife almayın...