Ateşi söndürülemeyen enflasyon ile hayat pahalılığı karşısında aylık ve maaşlar iyiden iyiye kuşa dönerken, milyonlar bir ölçüde soluklanabilmek için yılbaşında yapılacak zammı gözlemeye koyuldu. 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  açıkladığı ekim ayı enflasyon verisi ile memur ve emekliye yılbaşında yapılacak zam oranı da netleşmeye başladı. Kurumun verilerine göre ekimde Tüketici Fiyatı Endeksi (TÜFE) oranı yüzde 3.43, yıllık  yüzde 61.36 oldu. 
Memur v emekliye Ocak 2024’te yapılacak artışta esas alınan 6 aylık enflasyonun dört aylık dilimi yüzde 29.41 oranında gerçekleşti. Dar ve sabit gelirli kitlenin yeni yılda alacağı zam tutarı kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verisi ile belli olacak.      
Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ekim ayı enflasyonu yüzde 5.09, yıllık enflasyon da yüzde 126.18 oranında gerçekleşti. Cepleri boşaltan hayat pahalılığı karşısında TÜİK, açıkladığı düşük enflasyon verisiyle şaşırtmayı sürdürüyor. Aslında çok da şaşırmamak gerek. Zira yıllardır duyurulan enflasyon rakamı, çarşı pazar fiyatları ile örtüşmüyor... 
TÜİK’in verilerine göre enflasyon temmuzda yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09, eylülde yüzde 4.75 ve ekimde yüzde 3.43 olmak üzere dört ayda kümülatif yüzde 29.41 oldu. Kasım ve aralık ayı TÜFE verileri ile milyonlarca memurun maaşı ve emekli aylığına yansıtılacak zam oranı ortaya çıkacak. Kesin tutar, olası refah payının eklenmesiyle 3 Ocak’ta belli olacak.
Dört ayda gerçekleşen enflasyon rakamlarına göre SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimi son iki ayda enflasyon eksi çıkmazsa; yüzde 29.41 oranında aylık artışını garantiledi. Eksi çıkarsa mucize olur. Öyle ya yaşam ucuzladı mı da eksi çıkacak. Temmuz ayındaki yüzde 25 zamla şoke olan milyonlarca emekli, ocakta bunun telafi edilmesini bekliyor.
Temmuzda maaşlarına yüzde 6 oranında zam ve 8 bin 77 lira seyyanen artış yansıtılan memur dört ayda yüzde 22.08 oranında enflasyon farkı edindi. İki aylık TÜFE oranı ile net enflasyon farkı saptanacak. Memura ocak ayında verilecek  yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammının üzerine 6 aylık enflasyon farkı eklenecek.
Yine temmuzda yüzde 6 oranında zam alan, seyyanen artıştan yoksun bırakılan memur emeklisi dört ayda yüzde 22.08 oranında enflasyon farkına hak kazandı. Bu kitleye ocak ayında verilecek yüzde 15 toplu sözleşme zammının üzerine 6 aylık enflasyon farkı ödenecek.  
Memur ve emekli kadar asgari ücretli de zammı iple çekiyor. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağı aralık ayı ile 6 aylık enflasyonun belli olacağı ocak ayında. Genel kanı, yeni yılda ücret, maaş ve aylıklara yüzde 40-50 arası zam yapılacağı yönünde...
Ekim ayı enflasyonu doğrultusunda Yeniden Değerlendirme Oranı (YDO) yüzde 58.46 oldu. Buna göre 2024 yılında vergi, pasaport ile diğer harçlar, MTV ve trafik cezalarında yüzde 58.46  gibi son derece büyük artış gerçekleşecek. Yurttaşın beli yine bükülecek, cepler boşalacak...