Milyonlarca memur ile memur emeklisinin maaşına temmuzda yansıtılan zam, tartışmalara yol açtı.
TÜİK verilerine göre maaş ile aylıklara yapılan zamda esas alınan ve ocak-haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranı, yüzde 42.35 olarak gerçekleşti.
İşçi ve Bağ-Kur emeklisine bu oranda zam verilirken, memur ve memur emeklisi yüzde 41.69 oranında artış aldı. Memur ve memur emeklisine verilen zam, bazı akademisyenler tarafından eksik ve yanlış karşılandı. 
Akademisyenler temmuz zammının 6 aylık enflasyon farkı (ocakta yüzde 5 oranındaki zammın düşürülmesinin ardından belirlenen tutar) ve toplu sözleşme uyarınca maaşlara yapılacak yüzde 7 oranındaki artışla yüzde 45.06 oranında olması gerektiğini iddia ediyor.
Tartışmalar ocak ayında maaşlara yapılan yüzde 5 ve yüzde 2.5 ek zammın temmuzda açıklanan yüzde 42.5’lik enflasyondan düşürülmesinden kaynaklanıyor. Ocak ayında verilen yüzde 2.5 oranındaki ek zammın (iyileştirmenin) 22 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7351 sayılı yasa ile gerçekleştirildiğine vurgu yapan çalışma ekonomisi hocaları hükümetin ek zammı 4 Temmuz'da yayınladığı genelge ile geri aldığı görüşündeler. 
Yasa ile verilen hakkın genelgeyle ortadan kaldırılamayacağına dikkat çeken akademisyenler, yanlış uygulamadan ötürü maaşlara temmuzda yüzde 45.06 yerine yüzde 41.69 zam yapıldığına işaret ederek, milyonlarca dar gelirliyi hak kaybına uğratan genelgenin iptal edilmesini savlıyor. 
Memur sendikaları da akademisyenler gibi yanlış hesaplamadan ötürü memur ve memur emeklisi maaşına temmuzda eksik zam yansıtıldığı görüşünde. Sorunun temel kaynağı ocakta yasa ile verilen yüzde 2.5  ek zammın genelge ile kaldırılarak 6 aylık enflasyon farkından düşürülmesi.
Öyle ya, yasa ile tanınan hak bir gece yarısı yayımlanan genelge ile nasıl ortadan kaldırılır? Tutarı az olsa bile milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin anasının ak sütü gibi helal olan bir zam. Keyfi uygulama olduğu açıkça görülüyor. İstediğin zaman yasa ile ek zam ver, maliyet oluşacak gerekçesiyle verilen hakkı genelge ile ansızın ortadan kaldır.
Akademisyenler ile memur sendikalarının iddia ettiği haksızlık giderilerek temmuzdan geçerli olmak üzere maaşlara yüzde 2.5 oranında ek zam yapılır mı? Kuşkusuz siyasi iradenin bu iddialara vereceği yanıt olacaktır...