Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5 ek artış verilerek, aylıklara 2024 yılının ilk altı ayı için toplam yüzde 42.60 oranında zam yapılacak. 
En düşük aylık yüzde 33.33 artışla 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. Kök aylıklarda artış yapılmayacak, aradaki fark yine Hazine tarafından karşılanacak. Ek zam ve en düşük aylığın yükseltilmesine ilişkin madde TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa teklifine eklenecek. Teklifin kısa sürede yasalaşması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile aylıklar toplamda yüzde 42.60 oranında artacak.  
Son altı aylık TÜİK verileri doğrultusunda memur ile memur emekli maaşına yüzde 49.25, işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığına yüzde 37.57 oranında artış yapılacaktı. Zam oranındaki derin ayrımcılık büyük tepkilere yol açtı. Haksız ve adaletsiz ayrımcılıktan ötürü emekli her gün sokaklarda eylem yaparak ek zam talebinde bulundu.  
Yoğun tepkiler ve yakınmalar üzerine hükümetten işçi, esnaf ve çiftçi emeklisine ancak yüzde 5 ek zam çıkabildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını izlemek üzere ekran başına kilitlenen yoksul kitle sadaka niteliğindeki ek artış ile bir kez daha hüsrana uğradı, incindi...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini, aylıkların temmuzda eşitleneceğini bildirdi. Umutlar yine temmuz ayına kaldı. Daha 5.5 ay var temmuz ayına. Bu süreçte nasıl geçinir, ne yapar, ne eder 10 bin TL’ye yükseltilen en düşük aylıkla?  Yüzde 49 artışla net 17 bin TL’ye çıkarılan asgari ücret kadar olmalıydı en düşük emekli aylığı. Ama olmadı. 
Can yakan hayat pahalılığı karşısında yüzde 42.60’lık zam ne denli yeterli olabilir? Yüksek enflasyon önlenemediği, dar ve sabit gelirli kitlenin satın alma gücünün gerilemesi durdurulamadığı sürece, bu zam ancak 2-3 ay yeter. Ondan sonra yakınmalar yine yeri göğü inletir. Radikal çözüm aylıkları düzenleyecek yeni intibak yasası.  Söz verildiği halde 2000 sonrası işçi, esnaf ve çiftçi emeklisini kapsayacak intibak yasası hayata geçirilemedi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2024 yılını “Emekliler yılı” ilan etmesi hayli ilginç. Haydi o vakit emeklinin tüm talebini karşılayın, rahatlamasını sağlayın.  
2024 yılının anlamına uygun olabilmesi için milyonlarca sabit gelirli emekli; en düşük aylığın asgari ücret düzeyinde olmasını, sağlık hizmeti alınırken yapılan kesintilerin sonlandırılmasını, ek ödeme tutarının yüzde 8-9’a yükseltilmesini, bayram ikramiyelerinin en az 5 bin TL olarak belirlenmesini ve aylık zamlarının memur emeklisinde olduğu gibi toplu sözleşmeyle saptanmasını talep ediyor.
Eğer bu istemleri yerine getirilirse o vakit hayat pahalılığına yenilmez, yüzleri güler ve 2024 gerçekten “Emekliler yılı” olur. İlan edilen yılın sözde değil, özde olması için emeklinin talebi havada kalmamalı. Ezberlenen istemlerini yıllarca her yerde haykırıyorlar, lakin ilgili yerlere ulaşmıyor, duyulmuyor...