“Bizim kızın alerjileri arttı.”
“Bir öksürük, bir öksürük, uyuyamıyor. Doktora götürdük, alerji dedi… bilmiyorum. Neden? Astımı vardı, azdı...”
Bu tür sözleri duyuyor ama bir yere yerleştiremiyoruz, değil mi?

Çocuklarda hiperaktivite, astım krizinin alevlenmesi, kurdeşen, sinirsel bozukluklar... Bu saydığım şikayetleri yapan bir kimyasal var. Ve bu kimyasal, tarım ilacı olarak kullanıldığında, yediğimiz sebzelerde, meyvelerde müsaade edilen dozun üzerinde olursa, insana geçip, insanlarda bu tür şikayetlere sebep olabiliyor.

Basından takip ederseniz, ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinde, pestisit adı verilen kimyasal maddeler, müsaade edilen dozun üzerinde olduğunda, ihraç ettiğimiz ülkeler ürünleri geri çeviriyor. Son bir ay içinde, kurutulmuş kekikte: prolizidine maddesi, müsaade edilen miktar 1000 mikrogram/kg olması gerekirken, 14.914 mikrogram/kg çıkmış. Normalin 14.9 katı yüksek bulunmuş ve iade edilmiş.

İhraç ettiğimiz buğday ekmeğinde, benzoik asid (E280), propiyonik asid normalde olması gereken miktarın üzerinde bulunmuş ve geri iade edilmiş.

Normalde ekmekte benzoik asid olmamalı, ancak ekmek ve unda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Migren krizlerini tetiklediği biliniyor. Yine basından öğrendiğimize göre; limonlarda chlorpyrifos-metil tespit edilmiş. Olması gereken miktar: 0.01 mg/kg. Oysa ihraç ettiğimiz ürünlerde 0.149 mg/kg tespit edilmiş. Yani 14.9 katı. Yine limonda prokloraz adlı kimyasal tespit edilmiş olup, müsaade edilen dozu 0.03 mg/kg iken, ihraç ettiğimiz ürünlerde 1.282 mg/kg bulunmuş; yani 42 katı. Kabak sebzesinde, 4-klorofenoksi asetik asid bulunmuş. Kahvede sibutramin (zayıflatmak için kullanılan tıbbi bir ilaç), mısır çerezinde glisidol maddesi tespit edilmiş. Glisidol; ısıl işlemlerden geçerken oluşan bir madde olup, yapılan deneylerde fare midelerinde iyi ve kötü huylu tümörlerin oluşmasına neden olmuş bir kimyasaldır. Hayvanlarda kanserojen olabileceğine dair görüşler vardır.

İhraç ettiğimiz sebze ve meyvelerde, yiyeceklerden tespit edilen birçok kimyasal, tarım ilacı artığı var ve bunların tespit edilen miktarları hayli yüksek.

Azoksistrobin,
Boscalid,
Famoxadone,
Flutriafol,
İpravalicarb,

gıdalarda tespit edilen pestisit artıkları ve sağlık açısından zararlı.

Yediğimiz, içtiğimiz her şeyin sağlıklı olması, ister istemez insan sağlığı ile yakından ilgilidir. Ülkemizde her üretilen tarım ürününün, sebzenin, meyvenin içinde tarım ilacı artığı var mı, bu konuda tahlil yapma olanağımız yok. Ama çiftçinin eğitilmesi, tarım yaparken denetlenmesi, bu konuda daha sağlıklı gıda denetimi şart gibi görünüyor.

Çünkü, sağlıklı beslenme ile hastalıkların üçte birinin önlenmesi mümkünmüş. Tıp kitapları bunu söylüyor. Sağlığımız ve daha uzun ömürlü olabilmemiz, eğitim ve denetimden geçiyor.