Samsun, İstanbul ve İzmir gibi kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım ağına sahip bir kent. 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nde de sadece iki il demiryolu bağlantısı olan limana sahip. Bunlardan biri Samsun, diğeri de Zonguldak. Samsun, Orta Anadolu’ya kara ve demiryolu bağlantısı olan tek il. Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Canik, Kavak ve Havza ilçeleri de taşıt trafiği yoğun bir karayolu üzerinde bulunuyor. Bu ilçelerin kalkınma trendi, Atakum hariç diğer ilçelerden daha yüksek. Çünkü, ulaşım bir kentin ve bölgenin gelişmesi ve kalkınmasında öncü rol oynuyor.   

Uzunca bir süredir dikkatimi çekiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yapılan Tekkeköy ve Canik ilçelerinden geçen viyadüklerin altlarında yer alan onlarca sayıdaki bağımsız bölüm, yıllarca boş duruyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Tekkeköy ve Canik ilçe belediyelerinin yapacakları ortak projelerle gençlere iş alanları ile enflasyonu olumlu yönde etkileyecek depolar tesis edilemez mi? 

Giriş çıkışları yan yoldan olacak şekilde prefabrik yapılar içinde:
Balıkçı tezgâhları,
İkinci el eşya satış reyonları,
Oto Lastik tamiri,
Rot Balans, 
Oto yıkama, 
Oto Elektrik,
Kaporta ve boya,
Oto aksesuar, 
Ses ve görüntü sistemleri, 
Yedek parça satış ve değişimi gibi hizmet verilebilecek alanlar inşa edilerek genç işsizlere iş alanları oluşturulabilir. İşsizlik çağımızın en önemli problemlerinden biri. Yetişkin için iş yoksa para da yok demektir. Parası olmayan birisi için hayatın tadı tuzu olabilir mi? 

Bunların yanında bazı bölümler depolama amaçlı da kullanılabilir. 
Örnek olarak;
İnşaat malzemesi deposu, 
Ecza deposu,     
Memba su deposu, 
Büyük marketlerin ürün stoklama depoları,
Mobilya ve halı depoları gibi amaçlarla kullanılarak kira giderleri ortadan kaldırılabilir. 

İşletme giderleri içinde depolama giderlerinin önemli bir payı var. Bu giderler de enflasyonu olumsuz yönde etkileyerek hayat pahalılığının bir parçası oluyor. Âtıl duran bu alanlar acilen ekonomiye kazandırılmalı. Samsun’da ortaya konacak projeler, diğer kentlerdeki benzer alanlarında ekonomiye kazandırılmasında örnek teşkil eder diye düşünüyorum...