Emekliye ara zam yok, milyonlar yılbaşını bekleyecek.
Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aylıklara değinmemesi, 17 milyona yakın emekliyi şoke etti.
Böylece günlerdir iktidara yakın medya tarafından pompalanan “emekliye ekimde ara zam” haberleri boşa çıktı. Eğer siyasi iradenin bu yönde eğilimi olsaydı Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyuna heyecanla duyururdu.
O toplantıdan üniversite öğrencilerine cep telefonu ve bilgisayar desteği çıkarken, 7.500 liraya talim eden emeklinin göz ardı edilmesi, büyük hayal kırıklığı yarattı.
Bakanların ve AKP’li yöneticilerin açıklamalarıyla beklentiye giren dar ve sabit gelirli kitle, oyalandıklarının ayırtına sonunda vardı. Oldukça öfkeliler. Değersizliğin, itilmişliğin, kakılmışlığın hüznünü taşıyorlar. 
Hani bir atasözü var, “Kurt kışı geçirir, ama yediği ayazı unutmaz” diye. Emekli de oyalanmanın, değersiz kılınmanın, 7.500 liraya tutsak edilmenin karşılığını kuşkusuz yerel seçimlerde oyları ile gösterecek. Dev orduyu andıran 17 milyonluk kitle, aileleri ile birlikte nereden baksan, 30-40 milyon  oy demektir Onları hafife almak, çok pahalıya patlayabilir.   
1 Ekim’de yeni yasama yılı çalışmalarına başlayacak Meclis Genel Kurulu’ndan da ara zam kararı çıkması olanaksız görünüyor. Zira siyasi iradenin isteği olsaydı o karar kabine toplantısında kesinleşir ve açıklanırdı.
Her ne denli bazı bakanlar ara zam için ekimi işaret etse de, emekliden “anlayış ve sabır” bekleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katı tutumunun aşılamadığı anlaşılıyor.
Oysa emekliden önce anlayış ve sabır göstermesi gereken çevreler, kurumlar ve patronlar var. Kamuda lüks ve şatafat olanca hızıyla devam ederken emekliden sabır istemek ne kadar doğru? 
Emekli, dul ve yetim ekim zammını unutacak, yılbaşını bekleyecek. Yasa uyarınca aylıklara 1 Ocak’tan geçerli 6 aylık enflasyon oranında artış zaten yapılıyor. Enflasyon rakamının  üzerine refah payı eklenebilir. Marttaki yerel seçimler gözetilerek yüzde 40-50 arasında zam gündeme gelebilir. 
Lakin daha yılbaşına üç ay var. Bu sürede 5-6 bin, 7.500 lira aylık alanlar ne yapar,ne eder,  nasıl geçinir? Düşünen yok.
Türkiye Cumhuriyetinin 100. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle verileceği dillendirilen 5 bin liralık Cumhuriyet ikramiyesi de net değil.
Meclis’in açılmasıyla ikramiyenin ödenip ödenmeyeceği belli olacak. Bir ihtimal görüşülecek torba yasa teklifinin içine ikramiyeye ilişkin madde eklenebilir. Ancak o da belirsiz Verilecekse en az 10 bin lira olmalı ki bir şeye değsin.
Emekli garip ve sahipsiz. Onlar ülkenin geçmişteki alın teri ve emekçileriydi. Bu kadar mı kolay sonbaharlarında unutmak ve değersizleştirmek...