Birleşmiş Milletler tarafından her yıl ekim ayının 13'üncü günü "Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü" olarak kutlanmaktadır. 13 Ekim günü toplumların afet risklerine karşı nasıl hazırlandıklarını, neler yapmayı planladıkları konusunda farkındalık yaratmak ve sürece dikkat çekmek amacıyla tüm dünyada toplantılar yapılmaktadır.

Afetlerde risk azaltımı, afet nedenlerini analiz etme ve azaltmaya yönelik sistematik çalışmaları kapsayan bir kavramdır. Tehlikelere maruz kalmanın, incinebilirlik nedenlerinin azaltılması, yerleşim yerlerinin ve çevrenin yönetimi, olaylara hazırlık ve erken uyarı sistemleri geliştirilmesi gibi uygulamalar, afetlerde risk azaltımı çalışmaları arasında yer almaktadır.

Bu konuda 13 Ekim'de Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı arama kurtarma ekibi, AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda 13 Ekim Dünya Afet Riskleri Azaltma Günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte her kurum kendi alanlarıyla ilgili çalışmalar hakkında vatandaşları bilgilendirirken, temel teknikler de uygulamalı olarak gösterildi.

Vali Dağlı; KYK yurdunda düzenlenen tatbikatı izleyerek öncesinde alınacak tedbirler ve sonrasındaki koordinasyonla, afetlerde yaşanabilecek can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğine dikkat çekti...

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı da afet riski azaltılmasının afetlerin yıkıcı etkilerinin azaltılmasına, afetlerde uğranılan can kaybının önüne geçileceği savunucusu olarak 13 Ekim "Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü"nün önemini vurguladı. 

Ülkemizde ve dünyada afetlerin yaşanmaması ve can kaybı olmaması dileğiyle...
Hoşça kalınız...