Sektörün tüm beklenti ve ihtiyaçlarına profesyonel çözümler üretmek, kurumsal bir yaklaşım ile iş sürecini yürütmek, yüksek müşteri memnuniyeti oranıyla hızlı ve güvenilir hizmetler sunmak amacıyla 14 yıl önce kurulan YATIRIMBURADA.COM Akademik Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Bulut, Samsun'un coğrafi yapı itibariyle altın konuma sahip olduğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda gayrimenkule yönelik yatırımların artmasını beklediklerini ifade etti.

"ŞEHRİN YILDIZI PARLAYACAK"

Prof. Dr. Bulut, Kanal S ekranlarında Haber Müdürü Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu Günaydın Samsun'un konuğu oldu. Sektörü değerlendiren ve akademik tecrübesiyle Samsun'un önümüzdeki yıllardaki gelişimini yorumlayan Bulut şunları söyledi: "Samsun iki ovası olan Karadeniz'in çanağında çok güzel bir şehir. Samsun coğrafik yapı itibariyle altın konuma sahip. Burada fırsatlarımız çok. Bu güzellikleri fırsata çevirmemiz lazım. Ekonomik fırsatlara dönüştüyor olmamız lazım. Akademik ve iş dünyası bu süreci işletiyor olmamız lazım. Samsun'un önemini çok boyutlu olarak ortaya koymamız gerekiyor. Samsun'a sahip çıkan insanlar bu işi yapabilir. Samsun yabancı yatırımcı açısından 10'uncu sırada. Aslında Samsun'da ciddi bir yatırımcı çekiyor. Samsun'un doğal güzelliklerini çok daha parlatabilirsek yatırımcı sayısının çok daha artacağını düşünüyorum. Planlı ve projeli çalışmalarla Samsun'un yıldızı çok daha hızlı parlayacaktır. Samsun Turizm Master Planı yapıldı. Bunlar çok güzel şeyler. İki üniversitemiz var ve çok değerli akademisyenlerimiz var. Akademisyenleri bu süreçte çok etkin bir şekilde kullanmamız lazım. Samsun'un önümüzdeki dönemlerde hak ettiği yerlerde olacağını görüyorum. Hep Atakum'u konuşuyoruz ama Samsun Üniversitemizde bir arkadaşımız çalışma yapmış. İlçelere göre en fazla değer artışı olan ilçe Alaçam, Vezirköprü çıkmış. Atakum en çok konutun satıldığı yer ama değer artışı açısından bakıldığı zaman Alaçam ve Vezirköprü önümüze çıkıyor. Samsun'dan gayrimenkul açısından çok ümitliyim. Samsun, hak ettiği yere kavuşturulacak." 

İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz kolları sıvadı: "İlmek Projesi hayata geçirilecek" İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz kolları sıvadı: "İlmek Projesi hayata geçirilecek"

"SEKTÖR DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR"

Son dönemde finansmana erişebilirlikteki kısıtlamalar nedeniyle konut satışının da azaldığını, önümüzdeki aylardan umutlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bulut, "Gayrimenkul Türkiye'de çok önemli bir sektör. Konut sektörü de son zamanlar çok değişkenlik gösteriyor. Pandemi öncesi ve sonrası büyük bir değişkenlik ortada. 2021-2022'de yaklaşık Türkiye civarında 1 buçuk milyon konut satılmış. Önceden teşvik vardı ve çok düşük fazilerle birlikte insanlar yatırım amaçlı konut sahibi oluyordu. Özellikle 2023 yılının başlarından itibaren başlayan finansmandaki kısıtlılık nedeniyle otomatik olarak konuttaki satışı düşürdü. 2022 rakamlarına göre 2023'te konut sayısında yaklaşık yüzde 25 civarında bir gerileme söz konusu" dedi.

"MUTLAKA ÇÖZÜM ÜRETİLİR"

İnşaat sektörünün Türkiye'nin önemli dinamiklerinden biri olduğunun altını çizen Bulut, "100 binlerce insan bu sektörün içerisinde ekmek yiyor. Sektör, ekonominin vagonlarından bir tanesi. 250 farklı alanın içinde barındığı bir sektör, inşaat sektörü. Bu ihtiyaca karşılık tabiki üretim söz konusu olacak. Ama bu üretime karşılık, ihtiyaç duyanlarla üretilen kısımların buluşturulması lazım. Bunun için de 2024 ve sonrası için konut faizleri insanların ödeyebilecekleri miktarlara çekiliyor olması lazım. Konuta ihtiyacı olan insanlara daha düşük maliyetli çözümler üretilmesi lazım. Bununla ilgili çalışmaları da görüyoruz. Hükümet ciddi anlamda ekonomik tedbir uyguluyor. 2024'ün 2'inci 6 ayında ümit ediyoruz ki konut kredilerinde bir gevşeme sağlanır. Ülkemiz güçlü ve barınma ihtiyacına karşı mutlaka bir çözüm üretilir. Üretim maliyetlerini düşürecek bazı argümanlar da bulmamız lazım" ifadelerine yer verdi. 

NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.