Salıpazarı’nda Hıdırellez şenliği! Salıpazarı’nda Hıdırellez şenliği!

TSE İLE SEKTÖR BULUŞMALARI ETKİNLİĞİ

Şahin, Samsun Sanayi Odası işbirliğinde düzenledikleri "TSE ile Sektör Buluşmaları" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Samsun'un lojistik imkanları, sanayi altyapısı, verimli ovaları ile Karadeniz'in en büyük ticaret ve sanayi şehri olduğunu söyledi.

"SAMSUN EKONOMİYE KATKI SAĞLADI"

Samsun'un 2022'de 1 milyar 300 milyon doları aşan ihracatıyla ekonomiye büyük katkı sağladığına işaret eden Şahin, "Samsun 2023'ün 9 ayında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla yükseliş trendini sürdürmektedir. Zengin enerji kaynaklarına yakınlığı ile önemli kavşak özelliği taşıyan Samsun, yenilenebilir enerji alanında da güçlü bir potansiyele sahip. Samsun, başta ana metal sanayii olmak üzere gıda, mobilya, medikal gibi sektörlerdeki güçlü imalat yapısıyla ve nitelikli iş gücüyle, Türkiye Yüzyılı'na eşsiz değerler katacaktır." ifadesini kullandı.

"KÜRESEL TİCARETTE DEĞİŞİKLİKLER YAŞANIYOR"

Şahin, küresel ticaretin kökten değişiklikler yaşadığı günlerden geçildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "İçinden geçtiğimiz bu süreçte, küresel ekonominin rakip bloklara bölündüğüne yönelik işaretler artıyor. Üretim merkezleri ve tedarik zincirinde alternatif oluşumlar da malumunuz ortaya çıkıyor. Üretimden tüketime tüm süreçler, dijital ve yeşil dönüşüm ekseninde de yeniden şekilleniyor. Doğal olarak da teknik düzenlemeler ve standartlar baştan başa yenileniyor. Esasında, bu teknik düzenlemelerin ve standartların belirlenmesi, dünya ekonomisindeki güç mücadelesinin de başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Dünyadaki ticaretin yüzde 80'lik kısmını standardizasyon faaliyetleri şekillendiriyor. Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülkenin bu çalışmalarda mutlaka etkili ve belirleyici rol alması gerekiyor. Standartların belirlenmesi için mücadele edilirken, biz bu duruma seyirci kalamayız. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz çerçevesinde, üretimimizde yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünlerin payını artırmak istiyorsak, uluslararası standardizasyon çalışmalarına katılımımızı ve buradaki etkinliğimizi artırmamız gerekiyor."

ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU

TSE ve sanayicilerin bu konuda ortak çalışması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Standartların belirlendiği uluslararası teknik komite çalışmalarına aktif katılım sağlanması gerektiğini burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. TSE olarak, uluslararası ve bölgesel kuruluşlardaki üyeliklerimizle, ülkemize güçlü bir temsil sağlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesindeki kuruluşlarla yaptığımız ikili anlaşmalarla, sanayicilerimizin yaşayabileceği olası teknik engelleri de bertaraf ediyoruz. Enstitümüz tarafından verilen sertifikalar dünyanın pek çok ülkesinde geçerli olup ihracatçılarımızın işlerini kolaylaştırıyor ve ürünlerinin yanında bir pasaport gibi dünyada serbest dolaşımını sağlamış oluyor. Bunlardan biri de 10 kapsamda onaylanmış kuruluş olarak hizmet verdiğimiz CE Belgesi. " diye konuştu.

YEŞİL DÖNÜŞÜM ODAKLI POLİTİKALAR

Şahin, üretim süreçlerinde dijitalleşme ve yeşil dönüşüm odaklı politikaların dünyada büyük önem arz ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Türkiye'nin bu değişen rekabet koşullarına uyum sağlaması, sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme dinamiğinin yakalanması için dijitalleşme ve yeşil dönüşüm becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Türk Standartları Enstitüsü olarak, bu büyüme dinamiğinin yeşil ve dijital dönüşümle uyumlu bir şekilde tesis edilmesi, rekabet gücümüzün ve verimliliğimizin artırılması amacıyla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. 1 Ekim'de başlatılan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile artık Avrupa Birliğine ihracatımızda yeni teknik düzenlemelerle karşılaşacağız.

"İŞ DÜNYASINDA AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU DEĞİŞTİ"

Toplantıda söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yeni kurulacak anonim ve limited şirketlerin Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilen en az sermaye tutarlarının artırılmasına dair düzenleme ile ilgili de açıklamalarda bulunan Murzioğlu, “Ticaret Bakanlığı'ndan 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere, anonim şirketler için 50 bin lira olarak öngörülen en az esas sermaye tutarının 250 bin liraya, limited şirketler için 10 bin lira olarak öngörülen en az esas sermaye tutarının ise 50 bin liraya yükseltildiği açıklaması yapıldı. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesinin 500 bin liradan az olamayacağı ifade edildi. Sermayesi belirtilen tutarların altında olan mevcut şirketler bakımından sermaye artırımı yapılması zorunluluğu bulunmamakla birlikte, özkaynak yapılarını güçlendirmeleri bakımından, yapacakları genel kurul toplantılarında sermayelerini en az anılan tutarlara artırmalarının faydalı olacağı da açıklamalar arasında bulunuyor. Sermaye hadlerinde yaşanan bu artış ile şirketlerin mali yapılarının daha da güçleneceğine inanıyorum. Bildiğiniz gibi esas sermayesi 250 bin TL veya üzeri olan anonim şirketler için sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu var. Bu konuda bizim pek çok kez girişimlerimiz olmuştu. Sermeye hadlerinde gidilen bu değişikle birlikte anonim şirketlerdeki asgari sermeye tutarı 250 bin TL olarak belirlendiğinde bunun beş katı yani sermayesi 1 milyon 250 bin TL ve üzeri olan anonim şirketler avukat bulundurmak zorunda olacaklar. Böylece camia olarak uzun süredir üzerinde durduğumuz iş dünyasının avukat bulundurma zorunluluğundaki sermaye hadleri ile ilgili talebimizde dolaylı olarak yerine gelmiş oldu” açıklamasında bulundu.

"YENİ DÜZENLEME İHRACAT RAKAMLARINI ARTTIRACAK"

İhracatta 1 Ocak 2024’ten itibaren şirketlerin üretim yeri bazlı yeni sisteme geçileceğini belirten Murzioğlu, “Biz oda olarak ihracatın geliştirilmesi konusunda 7/24 yaklaşımıyla hizmet veriyor ve bu çerçevede projelere geliştiriyoruz. İhracat konusu bizim için olmazsa olmaz bir konu. Bu konuyu her yönüyle desteklemeyi her daim ilk görevimiz olarak addediyoruz. Şehrimizin ihracat performansındaki gelişimini sizlerle sık sık paylaşıyorum, bildiğiniz gibi önemli bir mesafe kaydettik. Ancak, ihracat rakamlarında şirketlerin üretim yeri esas alınmadığı için rakamların gerçek performansı yansıtmadığını da biliyoruz. Bunu sıklıkla dile getirmiştik. Mevcut düzende dış ticareti gerçekleştiren firmanın merkezinin bulunduğu il bilgisi esas alınmaktadır. Bu durum, merkez ili ve üretim ili farklı olan firmalarda, ihracat istatistiklerinin merkez ili yönünde kümeleşmesine neden olabiliyor. Ayrıca, dış ticaret firması aracılığıyla yapılan ihracatın, üretimin yapıldığı il yerine, dış ticaret firmasının bulunduğu ilde ihracatın kaydedilmesine yol açıyor. Üretim yerlerine göre ihracat belirlendiğinde il, ürün, ülke ve benzeri alt kırılımlarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler de değerlendirilebilecek. Bu hem doğru projeksiyon oluşturulmasında hem de projelerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi konusunda bizim gibi kurumlara doğru referans sağlayacak. Bu yıl TÜİK tarafından en son açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarına göre bir önceki yıla oranla yüzde 14 artışla 121 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam üretim merkezi baz alınmadan yapılan çalışmanın sonucu. Şüphesiz 1 Ocak 2024’te geçilecek olan yeni düzenleme ile bu rakam daha yüksek olacaktır. Yeni Sistemde şehrimizin ihracat rakamlarında önemli değişiklikler bekliyoruz” diye konuştu” dedi.

"STRATEJİ DEĞERLENDİRMESİ YAPILACAK"

Cari açığın azaltmayı hedefliyle teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) Programı ile ilgili de açıklamada bulunan Murzioğlu, “İfade ettiğim program geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Bu programla dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine destek olmak amaçlanıyor. 281 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi kapsamında 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapılarak ortaya bir puan konulacak akabinde nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Şehrimizden de bu kapsamda yatırımların projelendirilmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Murzioğlu’nun konuşmasının ardından meclis toplantısı, gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasıyla sona erdi. Toplantının ardından Türk Standartları Enstitüsü tarafından Samsun’da sekizincisi düzenlenen ‘TSE-Sektör Buluşması Samsun Toplantısı’ çerçevesinde TSE yöneticileri tarafından bilgilendirme sunumları yapılarak, iş adamlarının soruları cevaplandırıldı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.