Dinmeyen hayat pahalılığı karşısında satın alma gücü gerileyen geniş toplum kesimi temmuz zammını beklemeye koyuldu.
Ocakta, refah payı ile birlikte aylık ve maaşlara yapılan yüzde 30 oranındaki zam dört ayda oldukça eridi. Sera ürünlerinin pazarda boy göstermeye başlamasına karşın sebze ve meyve fiyatında belirgin düşüş gerçekleşmedi. Hala fiyatlar cep yakmayı sürdürüyor.
Marketlerin de pazardan farkı yok. Temel ürünlere neredeyse her gün gelen zam şaşırtıyor. Kıymanın kilosu 300 lirayı çoktan aştı. Emekliye verilen 2 bin liralık bayram ikramiyesi temel harcamaları karşılamaktan uzak kaldı. İkramiye yüzde 90 oranında artırıldı, ancak hayat pahalılığı karşısında geçmiş yıllardaki satın alma gücüne ulaşamadı.
Hal böyle olunca milyonlarca memur, işçi, emekli, dul ve yetim yılın ikinci zammını alabilmek için temmuz ayını dört gözle beklemeye başladı.
Bilindiği gibi memur, memur emeklisi ile sözleşmeli personel maaşlarına 6 ayda bir toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı yansıtılıyor. İşçi, esnaf, çiftçi emeklisi dul ve yetim aylığına  6 ayda gerçekleşen TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi), yani enflasyon oranında artış yapılıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre üç aylık enflasyon yüzde 12.52 oldu. Nisan, mayıs ve haziran enflasyon oranları ile işçi ve Bağ-Kur emekli aylığına yapılacak 6 aylık zam oranı belli olacak.
Merkez Bankası’nın nisan ayı piyasa katılımcıları anketine göre ocak-haziran dönemi 6 aylık enflasyonun yüzde 20-25 aralığında olması bekleniyor. Seçimlerin ardından işbaşına gelecek siyasi iradenin uygun görmesi halinde emekliye ve memura refah payı verilebilir. Aslında o payın verilmesi zorunluluk. Zira salt maaş zammı yetmiyor hayat pahalılığına. Hangi siyasi irade işbaşına gelirse gelsin refah payı beklentisini karşılamak zorunda. 
Ocak ayında maaşlarında yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı,  refah payı ve enflasyon farkıyla yüzde 30 oranında artış olan 7 milyona yakın memur ve memur emeklisine temmuzda yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı verilecek. Ayrıca ocak- haziran dönemi 6 aylık enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak. Üç ayda oluşan yüzde 12.52 oranındaki TÜFE’den ötürü şimdiden yüzde 4.5 oranında enflasyon farkına hak kazandı kamu çalışanları ve emeklileri.
Milyonların gözü 3 Temmuz'da açıklanacak haziran enflasyonuyla  netleşecek 6 aylık TÜFE’de. Tabii enflasyon zammının yanı sıra yüksek oranlı  refah payının maaş ve aylıklara yansıtılmasını istiyor dar ve sabit gelirli kitle.  
Yaklaşık 10 milyon asgari ücretli de temmuzda ara zam bekliyor. Net 8 bin 506 liralık asgari ücret dört ayda aşınarak açlık sınırının altında kaldı. Zaten mevcut siyasi iktidar temmuzda ara zam yapılacağını açıklamıştı. Kim hükümet olursa olsun ara zam kaçınılmaz hale geldi  asgari ücrete...