Kamu bankaları emekliye verdiği promosyon tutarını artırmamakta kararlı görünüyor. Üç yıllık mevcut sözleşmelerin günün koşullarına göre yenilenmemesinden ötürü, emekli hak kaybına uğruyor.
Özel bankalar birbirleriyle kıyasıya yarış halinde iken kamu bankalarının yerinde sayması tepki ile karşılanıyor. Emekli bu bankalardan ayrılarak aylığını özellere taşıyor. Öyle ya bir yanda üç yıllığına 750 lira diğer tarafta 7-8 bin lira… Yaşam pahalılığı altında kıvranan emekli için özel bankaların verdiği para bir ölçüde soluklanmalarını sağlıyor.
Kamu bankaları promosyon tutarını artırmak için kuvvetle muhtemel hükümetin kararını bekliyor. Zira banka yönetimlerinden siyasi iradenin dışında adım atması beklenmemeli. Oysa bankalar 2021 yılında yüzde 400 kar ederek rekor kırdı. Bu paranın bir bölümünü emekliye ve çalışana verseler, ne yitirirler? Sanırım ödenmeyen batık kredileri birilerine bonkörce dağıtmaktan emekli ve çalışana sıra gelmiyor.
Özel bankalar arasında aylığını taşıyan emekliye 10 bin liraya ulaşan tutarda promosyon ödeyenler mevcut. Önümüzdeki günlerde bu rakamın daha artması kuvvetle muhtemel. Hal böyle iken kamu bankalarının üç yıl için hala en çok 750 lira vermesi akla ziyan tutum.
Emekli kadar çalışanlar da yakınıyor son derece düşük promosyondan. Nitekim bir kamu çalışanı yakınmasını Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) taşıdı. Başvuruda 2021 yılında SGK ve birçok kurum ile bir banka arasında üç yıllığına imzalanan ve süresi devam eden maaş promosyon sözleşmelerinin enflasyon ve ekonomik gelişmeler nedeniyle yenilenmesi istendi.

Kurum tarafından incelemeye alınan başvuruda bankalarca verilen maaş promosyonlarında enflasyon oranlarında artış yapılması, protokolün imzalandığı tarihten bu yana oluşacak farkın çalışanlara tek seferde ödenmesi talep edildi.
Yetkili konfederasyon Memur-Sen de promosyonların artırılması talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Genel Başkan Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinde kendilerine bu konuda her gün yüze yakın yakınma geldiğini ve sorunun çözümünü beklediklerini bildirdi. Kamu çalışanları gerek KDK’dan çıkacak kararı gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımı merakla bekliyor.
Bazı bankaların özel sektörde çalışanlara üç yıllığına 40-50 bin lira arasında promosyon verdiği dikkate alındığında emekliye 750, kamu çalışanlarına 2-3 bin lira arasında parayı vermek dar ve sabit gelirli insanların onurunu incitiyor.
Gerçi bazı bakanlık bünyesinde çalışanlara yenilenen sözleşmelerle 25 bin lira kadar promosyon ödendi. Lakin bu durum tüm kamu kurumları için söz konusu değil. Belli bir rakam olmadığından kimi çok kim az alıyor.
Hükümet gecikmeksizin kamu bankalarının da özeller gibi yüksek tutar promosyon ödemesine olanak sağlamalı. Zira banka yönetimleri yüksek ödeme için hükümetten çıkacak karara kilitlenmiş durumda
Aslında 750 lira gibi çok komik para emeklinin onuru ile oynamaktan başka bir şey değil. Zaten onlar da kamu bankalarından ayrılarak aylığını özele taşıyor. Böyle giderse kamu bankalarının emekli müşterisi kalmayacak...