Memur emekli maaşı ile SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı arasında oluşan 7 puanlık zam farkı doğru kararla giderildi. 16 milyonu aşkın tüm emekliye yüzde 49.25 oranında eşit zam verilecek. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sürpriz şekilde 14 milyon işçi, esnaf ve çiftçi emekli aylıklarına 2024’ün ilk altı ayı için memur emekli maaşına yapılacak yüzde 49.25 oranındaki artışın aynen yansıtılacağını açıkladı. Emekli dahil hiç kimse böyle karar beklemiyordu. Doğrusu garibanlara sevindirici haber oldu. 
Bilindiği üzere TÜİK verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına yüzde 37.57 oranında artış yapılacaktı. Oluşan tepkiler üzerine geçen hafta yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan,  yüzde 5 ek zam ile bu kitleye yüzde 42.60 oranında zam verileceğini duyurmuştu.
Ancak yüzde 5 ek zammı yetersiz bulan dar ve sabit gelirli kitle hoşnutsuzluğunu, tepkisini medyada ve alanlarda dile getirmişti. Bu süreçte emekli, dul ve yetimin taleplerine ilişkin çeşitli yazıları kaleme almıştık.
“Emekli en az yüzde 50 zam bekliyor”,  “İşçi ve Bağ-Kur emeklisi üvey evlat mı… Makas giderek açılıyor”,  “ SSK ve Bağ-Kur emeklisi üzüldü, memur emeklisi bir ölçüde sevindi… Emekliye refah payı kaçınılmaz”, “Emeklinin gözü Erdoğan’da”, “İşçi ve Bağ-Kur emeklisi hala yüzde 7 oranında alacaklı”,  “EYT’yi bir günle kaçıranlar miting yapıyor” başlıklı yazılar kamuoyunda oldukça ses getirdi, dikkatle okundu.
Medyanın gücü bir kez daha kendini gösterdi. İyi ki işini düzgün yapan, korunaksız kitlenin sesi olan, haklarını siyasi iradeye ve kamuoyuna gür sesle duyuran gazeteler ve televizyonlar var. Boşuna demokrasinin dördüncü gücü denilmiyor medyaya…    
Emeklinin yüzde 42.60 oranındaki artışa ciddi tepki göstermesi üzerine hükümet yerel seçimi de gözeterek 14 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına da yüzde 49.25 oranında zam yapılmasını benimsedi, emekli hak ettiğine kavuştu. 
Aslında olması gereken de buydu. Siyasi irade yerinde kararla tüm emeklilere ocak ayında verilecek zammı eşitledi. Emekli zammına ilişkin maddenin içinde yer aldığı torba yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndan bu hafta içinde çıkması bekleniyor. Yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından oluşan aylık farkları emeklinin hesabına önümüzdeki hafta içinde yatırılacak. 
Ayrımcılığın, ötekileştirmenin ve oluşan tepkinin giderilmesi olumlu. Ne ki yüksek hayat pahalılığı karşısında garibanları ne denli korur yüzde 49.25’lik zam?
Emeklinin maddi sorunlarla boğuşmadan, ailesi ve torunlarıyla rahat yaşam sürdürebilmesi için; en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi, aylık bağlama oranlarının eskiden olduğu gibi yüzde 65-70’ler düzeyine yükseltilmesi, güncelleme katsayısına milli gelir artışının tümünün yansıtılması, aylık artışlarında salt TÜİK enflasyonu değil büyümenin de hesaba katılması ve en önemlisi aylıklar arasındaki derin uçurumu gidermek amacıyla intibak düzenlemesinin hayata geçirilmesi kaçınılmaz.
O vakit milyonlarca emekli, Almanya ve diğer Avrupa ülke emeklisinin gönenç düzeyini yakalayabilir...