OBEZİTE SAYISI 1 MİLYARI GEÇTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası bir grup araştırma görevlisinin gerçekleştirdiği bilimsel çalışma, dünya genelinde obezite sayısının 1 milyarı geçtiğini ortaya koydu. The Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, obezitenin artık "dünyanın bir problemi" olarak nitelendirilmesine yol açtı.

DÖRT KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

1990 yılından bu yana yetişkinlerde obezite oranı bir katından fazla, 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde ise dört kat artış gösterdi. Bu durum, düşük ve orta gelirli ülkelerde daha belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Araştırma ayrıca, düşük kilo problemi yaşayan bireylerin oranının son 32 yılda önemli ölçüde azaldığını gösterdi.

YETERSİZ BESLENMEDEN DAHA YAYGIN HALE GELDİ

Obezite; kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Araştırmada vurgulandığı üzere obezite, dünya genelinde yetersiz beslenmeden daha yaygın bir hale geldi.

DSÖ'nün Beslenme ve Gıda Güvenliği Bölümü Başkanı Francesco Branca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçmişte obezitenin yanlış bir şekilde zenginlerin sorunu olarak görüldüğünü belirtti. Bilim insanları, obezitenin beklenenden daha hızlı bir şekilde yayıldığına dair şaşkınlıklarını dile getirdi ve 2030 yılına kadar 1 milyar sınırının geçilmesinin öngörüldüğünü ancak bu rakama çok daha erken ulaşıldığını ifade etti.

Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte rekor kıracak Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte rekor kıracak

PLANI UYGULAMAYA KOYAN ÜLKE SAYISI AZ

Araştırmaya göre, obeziteyle mücadelede bilgilendirme çalışmaları, çocuk ve gençlerin sağlıksız gıdalardan korunması, sağlıklı beslenme adına vergi politikalarının düzenlenmesi ve gıda ürünlerinin içeriklerinin şeffaf bir şekilde etiketlenmesi gibi önlemler alınması gerekiyor. Ancak DSÖ'nün 2022'de kabul edilen planını uygulamaya koyan ülke sayısının yalnızca 31 olduğu belirtiliyor.

OBEZİTE KÜRESEL BİR SAĞLIK MESELESİNE DÖNÜŞTÜ

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, araştırmanın çocukluktan itibaren obezitenin önlenmesi ve doğru bir şekilde ele alınmasının önemini vurguladı. Ghebreyesus, siyasi iradenin artırılması ve gıda şirketlerinin ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunlarından ötürü sorumluluk almaları gerektiğini dile getirdi. Bu durum, obezitenin sadece bireysel bir sorun olmaktan çıkıp, küresel bir sağlık meselesine dönüştüğünün altını çiziyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.