Miras, genellikle kanunlarla belirlenmiş kurallara göre; mirasçılar, ölen kişinin çocukları, eşi, ebeveynleri veya diğer yakın akrabaları verilmesi olarak bilinir. Ancak bazı durumlarda miras sahiplerinin yaptığı hata başına bela olabiliyor. Ünlü Avukat Şerif Yılmaz, ise mirastan mal kaçırma davasına ilişkin çarpıcı detaya dikkat çekti.

MURİS MUVAZAASI DAVASI NEDİR?

Mirastan mal kaçırma olarak bilinen muris muvazaası, miras bırakanın diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak ve amacıyla mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaları olarak tanımlanır. Gerçeğe aykırı şekilde satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi gösterilmesi olarak adlandırılır. Günümüzde bir muris muvazaası davasının ortalama olarak 2 ila 3 yıl sürdüğü ise belirtiliyor.

TAPU İPTAL DAVASI NASIL AÇILIR?

Mirastan mal kaçırma durumunda yapılması gereken en önemli işlem ise Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli davası açılabiliyor.

YILMAZ: BU DETAYA DİKKAT EDİN, DAVA AÇAMAZSINIZ

Ancak bazı durumlar var ki miras sahipleri tapu iptal davası açamıyor. Ünlü Avukat Şerif Yılmaz, ise mirastan mal kaçırma davasına ilişkin çarpıcı detaya dikkat çekti. Yılmaz, “Danışıklı dövüş sebebiyle mirastan mal kaçırması davası sadece tescil edilebilen, kayıt altına alınabilen yani taşınmazlar ve trafik tescilde ki arabalara dava açılabilir. Tapusuz mallar menkul mal olarak sayılır. Menkul mallarda devir o malın o kişiye teslim edilmesi veyahut zihniyetlinin ona verilmesiyle geçtiği için kanunen bu tip mallarda iptal davası açılamayacak. Çünkü tapusuz olduğu için açılamaz” dedi.

Araç muayenelerinde yeni dönem: Bu parayı geri alacaksınız Araç muayenelerinde yeni dönem: Bu parayı geri alacaksınız

Örnek vererek konuyu pekiştiren Yılmaz, “Ben çocuğuma bir altın künye veririm parasını aldım veya almadım diyebilirim. Buna karşı dava açamazsınız. Sadece tapulu mallarda veya araba kaydı varsa araba alarak karşı tescil edilen mallar da bu durum söz konusu oluyor” şeklinde konuştu.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.