Milyonlarca emekçinin kararını merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bugün yapacak.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyonun gerçekleştireceği dört toplantının ardından saptanacak yeni ücretin kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Yasa gereği 1 Ocak 2024’ten geçerli olacak yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık’ta Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor...
Komisyona katılacak Türk-İş heyetinde bir sendikacının yanı sıra, farklı işkollarında asgari ücretle çalışan sendikasız dört emekçinin yer alması kuşkusuz sorunların birinci ağızdan anlatılmasına olanak sağlayacak. Komisyon üyeleri emekçinin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara kayıtsız kalmaz umarım.  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete 2024 yılı için tek zam yapılacağına ilişkin açıklamaları, emekçiyi şimdiden kaygılandırmaya başladı. Geniş kitlenin satın alma gücünü gerileten ve yoksullaştıran hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ortada iken yılda bir kez artış, emekçiyi daha da yoksullaştıracaktır.
Bir türlü dizginlenemeyen enflasyonun ateşi düşürülmeden yılda sadece bir kez zam yapmak, asgari ücretliyi açlığa mahkum edecektir. Nitekim cep boşaltan hayat pahalılığı karşısında uzun yılların ardından 2022 ve bu yıl asgari ücrette ocak - temmuz aylarında iki kez artış yapıldı. 
2024 Temmuzunda da asgari ücrete ikinci zam kaçınılmaz hale gelecek. Zira Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan önümüzdeki mayıs ayında enflasyonun tepe yaparak yüzde 70’e çıkacağını açıkladı. Hal böyle iken asgari ücrete tek seferde yüzde 60’a varan zam yapılsa bile yüksek enflasyon karşısında üç, dört ayın ardından eriyeceği belli.
Komisyon çalışmalarına tek zammın yanı sıra, son 6 ayda gerçekleşen enflasyon ile önümüzdeki yıl öngörülen enflasyon tartışmaları damgasını vuracak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ücretlerde öngörülen enflasyon oranında artış yapılması gerektiğini açıklamıştı. Ancak Şimşek’in önersinin yerel seçimlerden ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul görmesi olanaksız. Hele yıl içinde tek zam gündemde iken. 
Asıl turpun büyüğü heybede. Yılbaşında emekçiye, emekliye ve memura verilecek yüzde 50-60 zammın ardından, yerel seçim sonrası iğneden ipliğe her gün zam sağanağı başlayacak. Ücret ve maaşlar hızla eriyecek, halk yine derin yoksullaşacak. Umarım ekonomi yönetiminin sürekli vurguladığı gibi can yakan yüksek enflasyon ve hayat pahalığı önümüzdeki yıl dizginlenir. Yoksa halimiz harap...
  
Milyonlarca emekçi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkacak karara kilitlendi. Bakalım bekledikleri zam gelecek mi?  Böyle sürerse asgari ücrete 2024 yılının ikinci yarısında, temmuzda da ara zam yansıtılması
kaçınılmaz. Eğer enflasyon tek haneye inerse ancak yılda bir kez
zam söz konusu olabilir. Tabii son sözü, Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek...