Merhaba kıymetli okuyucuları; geçen yazımda; “Okul başarısında ailenin rolü ve etkisinin neler olacağı” konularını sizlerle paylaşmıştım.
 Bugün ise; çocuğunun başarısına katkıda bulunmak isteyen anne-babalar için öneriler aşağıda sunulmuştur;
1-Anne-baba arasındaki tartışmalar, çocuğun kendini güvende hissetmesine engel olur, bu durum, çocuğun dikkatinin dağılmasına ve derslerine yoğunlaşamamasını beraberinde getirir.
2-Eşler arasında her evde zaman zaman gerginlikler yaşanabilir. Önemli olan eşlerin bu durumu çocuklarına yansıtmadan makul bir şekilde çözüme kavuşturabilmeleridir.
3-Eşlerin ilişkilerinde sabırlı, iyi niyetli, sevgi dolu ve anlayışlı yaklaşımları, hem birbirlerine, hem de çocuklarına karşı olan görev ve sorumluluklarını yerine getirmelerine olanak vererek, huzurlu bir ev ortamı sağlayacaktır. 
4-Araştırmalar, ailesi ve öğretmeni tarafından sevilen, ilgi gösterilen öğrencilerin daha başarılı olduğu yönündedir.
5-Çocuğumuza her fırsatta onu sevdiğimizi hissettirmeli ve onun fikirlerine değer verdiğimizi göstermeliyiz.
6-Çocuğun başarısını, övücü sözlerle destekleyen, başarısızlığında “Onu çalışırsan başarılı olursun” sözleriyle yüreklendiren anne-babaların, çocuklarının okuldaki başarılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
7-Eğitim açısından destekleyici bir tutum içinde bulunan ailelerden gelen çocukların okul başarıları daha yüksektir. 
8-Aile tarafından bakım, şefkat ve koruması yapılan çocukların okul başarısının yükselmesinde önemli bir faktör olduğu anlaşılmaktadır.
9-Koruyucu aile yanında kalan çocukların, eğer uygun şefkat konumu sağlandığı takdirde başarılarının yüksek olduğu görülmüştür.
10-Okul ile ortak program üzerinde görüş birliği sağlayarak, düzenli iletişim içinde bulunan ve bu ortak anlayış içinde, çocuğuna eğitim desteği sağlayan velilerin, çocuklarının, okul başarısının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.           
11-Anne-babalar çocukları ile ilgili bilgileri özellikle sınıf öğretmeni ve okul rehberlik uzmanı/ psikolojik danışmanı ile paylaşarak, çocuklarının gelişiminin tam takip edilebilmesi için, okula bu konuda yardımcı olmalıdırlar.     
12-Çocuğunuzu tanıyabilmek için ise öncelikle ona zaman ayırmanız gerekir.
Kıymetli okuyucularım önümüzdeki hafta; anne baba ve aile büyüklerinin eğitime bakış açısı, eğitime önem verip vermemesi, çocuğu da benzer yönde etkilediği konusunu, sizlerle paylaşacağım.           
Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. ( Kazım İLHAN )
İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.( Mevlana)
Bu sözün ne kadar önemli olduğunu konular işlendikçe fark edeceğimizden eminim.
Toplumun ve ailenin en büyük ilacı doğru iletişimdir. ( Kazım İLHAN )
Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın...
KAZIM İLHAN
SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI