Yüzde 49 oranında artışla brüt 20 bin 2 TL, net 17 bin 2 TL olarak saptanan asgari ücretin bir yıl için yeterli olup olmayacağı şimdiden tartışılmaya başlandı.
1 Ocak 2024’ten geçerli olacak yeni asgari ücret, Türk-İş’in muhalefetine karşın hükümet ve patronların temsilcisi TİSK’in oyçokluğu ile saptandı. Ücretin net 18 bin TL’ye yükseltilmesini ve yılda iki kez belirlenmesini isteyen Türk-İş, 15. kez komisyon kararına muhalefet şerhi koydu.
Patronlara ödenen 500 TL’lik asgari ücret desteği 700 TL’ye yükseltilirken, işçi kesiminin 18 bin TL’lik talebi kabul görmedi. Komisyona ilk kez katılan asgari ücretle çalışan beş emekçinin yakınmaları, anlattıkları bir işe yaramamış olmalı ki istenen rakam benimsenmedi. Keşke bin TL esirgenmeseydi emekçiden.
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından ötürü uzun aranın ardından  2022 ve 2023 yıllarında yılda iki kez saptanan asgari ücrete, bu yıl temmuzda ara zam yapılıp yapılmayacağında; ilk 6 ayda enflasyonun seyri belirleyici  olacak. 
Eğer mutfağı vuran hayat pahalılığı dizginlenemez, emekçinin satın alma gücü gerilemeyi sürdürürse doğal olarak yakınmalar artacak, Türk-İş’in talebi doğrultusunda temmuzda ara zam tartışmaları yeniden gündeme gelecek. Ancak siyasi iradenin yerel seçimin ardından temmuzda asgari ücrette ikinci artış yapması kuşkulu. Zira erken seçim kararı alınmazsa 2028 yılına dek seçim yok. Yani eli rahat seçmen karşısında. Lakin kamuoyunda yükselecek tepkilere ne denli direnebilir?
Ekonomi yönetimi önümüzdeki mayıs ayında enflasyonun tepe yaparak yüzde 65-70 düzeyine çıkacağını, ardından gerileyeceğini açıklamıştı. İlk beş ayda enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda net 17 bin 2 TL olarak saptanan yeni asgari ücretin satın alma gücünü yitireceği aşikar. O nedenle mayıs ayından itibaren “ara zam” istemi başlar. Tabii iktidar nasıl yanıt verir bilinmez.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın işaret ettiği gibi keşke dar ve sabit gelirli milyonları yoksullaştıran can yakan hayat pahalılığı önlense de asgari ücrete yılda bir kez zam yapılsa.  
Hükümet etkin denetimlerle maliyeti 23 bin 502 TL’ye çıkan asgari ücreti gerekçe göstererek işten çıkarmaya hazırlanan işverenlere ve  temel ürünlere fırsat zammı yapacak olanlara göz açtırmamalı. Şubatta eline geçecek yeni ücretin hiçbir yararı olmaz emekçiye.      
Asgari ücretteki yüzde 49’luk artış, özel sektör emekçilerinin maaşlarına 2024 yılında yapılacak zammı etkileyecek. Dolaylı 10 milyon emekçiyi ilgilendiren ve başlangıç ücreti kabul edilen asgari ücretteki artışa koşut, kıdem tazminatı,  işsizlik maaşı ödemeleri, GSS primi, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primi, staj ücretleri de artacak.       
Türk-İş’in muhalefet şerhi dikkate alındığında emekçi yine “insan onuruna yakışır asgari ücrete” kavuşamadı. 
Türkiye’de asgari ücret, 1936 tarihli iş kanunu ile mevzuata girmesine karşın, 1951 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. 1951-1967 yıllarında yerel, 1967-1974 yıllarında bölgesel ve 1974 ‘te ulusal düzeyde saptandı.
 1969-1973 arası sanayi için, 1979 yılında tarım ve orman kesimi için tespit edilen asgari ücret 2013 yılı sonuna dek 16 yaş altı ve üzeri olarak da iki ayrı tip belirlendi...