Prof. Dr. Yaşar, Sahra Çölü'nden gelen demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarını, doğaya hayati besin kaynaklarını sağlıyan ve "tabakalı silikat" olarak adlandırdı. Doğal gübreleme, özellikle mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar süren yoğun taşınım döneminde doğayı canlandırıyor.

SAĞLIK ÜZERİNDE ETKİLERİ

Çöl tozlarının sağlık üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Yaşar, havada yoğunlaşan polenlerin, özellikle astım ve diğer akciğer hastalıkları olan bireyler için risk oluşturabileceğini belirtti. Bu dönemde yaşanabilecek "bahar alerjisi" semptomlarına karşı, partikül tutucu maskelerin kullanımı da önerdi.

TARIMSAL VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Çöl tozlarının tarımsal verimlilik üzerindeki olumlu etkileri de vurgulanan bir diğer önemli nokta. Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının bitki örtüsü ve tarım alanları için önemli bir besin kaynağı olduğunu ve verimliliği artırdığını ifade etti.

Prof. Dr. Yaşar, bu dönemde yaşanacak toz taşınımına karşı özellikle akciğer rahatsızlıkları bulunan bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini de belirtti. Kırmızı renkli tabakalı silikat nedeniyle araçların ve açık alanların çamura bulanabileceği, bu nedenle temizlik konusunda da hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte rekor kıracak Ünlü ekonomist açıkladı: Dolar o tarihte rekor kıracak

kamudan haber 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.