Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 'Entegre Atık Yönetimi Tesisi Kapasite Artışı' için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısına eylem yaparak karşı çıkan mahalle sakinleri, yaptıkları açıklamada, tesiste yapılacak kapasite artışının ÇED toplantısı öncesi başladığını iddia ederek, "ÇED için bilgilendirme yapıyorlar, bilgilendirme yapmadan önce vinci kurmuşlar, binayı yapıyorlar, tesisi yapıyorlar. Bu nasıl çelişki. Hem yapıyorsun hem bilgilendirme toplantısı düzenliyorsun" dedi.

'YILLARDIR ÇİLE ÇEKİYORUZ'

Aşağı Avdan Mahallesi sınırlarında bulunan Büyükşehir Belediyesi Entegre Atık Yönetim Tesisi nedeniyle yıllarca koku çilesi çektiklerini ve bir çok vatandaşın da kanser olduğunu söyleyen vatandaşlar, tesiste kapasite artışına yönelik yapılacak çalışmaların durdurulmasını istediklerini belirtti. Tesisi mahallelerinde istemediklerini söyleyen Aşağı Avdan mahallesi sakinleri, Samsun Medya Grubu'na şu açıklamalarda bulundu:

'DURULMAZ HALE GELDİ'

Aşağı Avdan Mahallesi Muhtarı Kamuran GENÇ: Artık mahalle durulmaz hale geldi, vatandaş kanser oldu. Kanser hastalığı arttı. Hayvanlar otlamaz oldu. Meyve sebzeleri yiyemiyoruz. Tesisten çıkan metan gazları, meyve sebzelerin üzerine düşüyor. Bize bu tesis yapılırken hiç koku olmayacak, kamyonlarda sızıntı olmayacak demişlerdi. Bu tesisin kaldırılmasını istiyoruz.

'KOKU RÜZGARLA GELİYOR'

Ataköy Mahallesi Muhtarı Selim KABADAYI: Bizim köye bu tesis uzakta olsa, rüzgar buradaki kokuyu bizim mahalleye kadar getiriyor. Çöp kamyonları bizim mahalleye gelince, çöp sularını akıtıyorlar. Birileri para kazanacak diye bu pisliğin kokusunu kimse çekemez.

'TESİSİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ'

Rıza KOÇ: Bu tesis 2007 yılından beri var. Bu tesisin süresinin dolmasına 4 yıl kaldı. Şimdi tesisin kapasite artışına gidecekler. Burada bu tesis yüzünden topraktan kimyasallar çıktı, ırmaklardan akan suları içen hayvanlar telef oldu. Kanser hastası sayısı arttı. Çöpün kokusu özellikle yaz aylarında çok ağır oluyor. Misafir çağıramıyoruz. Bu çöp tesisin kaldırılmasını istiyoruz.

'CAMLARIMIZI AÇAMIYORUZ'

İbrahim KOÇ: Katı atık depo sahasını büyütmek istiyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Kokusundan burası yaşanmaz hale geldi. Koku nedeniyle yaz ayında evlerimizin camlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz.  Biz bu tesisi burada istemiyoruz artık.

'TESİSİ İSTEMİYORUZ'

Yadigar KOÇ: Yıllardır bu tesisin gitmesini bekliyoruz. Şimdi tesisi genişletmek istiyorlar. 13 ilçenin çöpünü buraya getirmek istiyorlar. Bu tesisi istemiyoruz. 

'TAHAMMÜL EDEMİYORUZ'

Hasan KILIÇ: Sorunumuz çok büyük. Kokudan burada duramıyoruz. 15 yıldır bize bunu yaşatmak ne insanlığa, ne müslümanlığa sığar. Bizi nefret ettirdiler. Burada ÇED için bilgilendirme yapıyorlar, bilgilendirme yapmadan önce vinci kurmuşlar, binayı yapıyorlar, tesisi yapıyorlar. Bu nasıl çelişki. Hem yapıyorsun hem bilgilendirme toplantısı düzenliyorsun. Bu siz ne derseniz deyin bu pisliği size kokutacağız demektir. Biz buna tahammül edemiyoruz artık.

'DOMATESLER KAPKARA OLDU'

Abbas AYDIN: Bahçemden domates topladım hepsi kapkara olmuş. Ne meyve ne sebze yiyebiliyoruz. Yazık günah. Bu çöp tesisini buradan artık alsınlar.

'KANSER HASTALIĞI ARTTI'

Sinan KURGIN: Kokudan mahallede duramıyoruz. Mahallede kanser hastaları arttı. yaz sıcağında camlarımız kapalı durduk evlerin içinde. biz bu tesisi istemiyoruz. Biz 20 yıldır bu kokuyu çektik.

'MİSAFİR ÇAĞIRMAYA UTANIYORUZ'

Dursun Ali ÇAKIR: Ben kan kanseri geçirdim. Mezarlar kanser hastaları ile dolu. Sabah kalkıyoruz camları kapatıyoruz. Misafir gelecek insanlar utanıyor. Meyve sebzelerimiz perişan durumda. Hasta olmak istemiyoruz. Çocuklarımızın, torunlarımızın burada çöp kokusu içinde yaşamasını istemiyoruz.

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.