SGK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN AÇIKLADI

Milyonlarca çalışan belli bir yaşa geldiğinde ve çalıştıktan sonra rahat bir hayat sürmesi için emekli olur. Emekli olduktan sonra ise devlet veya özel bir kurumdan düzenli olarak gelir alma hakkını elde eder

Ancak emekli olmak için ise bazı şartlar da bulunuyor. Onlardan biri ise gün sayısı. Kadın 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı olması gerekirken en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartları ise aranıyor.

Bu şartları yerine getirip, emekli olamayanlarda bulunuyor. Yurt dışında prim gününü, ödemesini ve yaşını dolduran bazı kişiler çalışırken emekli olamıyor. Bu konuda ise sıkıntılarını dile getiriyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yurt dışında yaşayan vatandaşlara kritik uyarıda bulundu. Erdursun, "Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumları, çalışmadığımızı gösteren belgeler istiyor. Ancak yurt dışında çalışıyor görünürseniz, Maalesef, emekli aylığı alamazsınız” dedi.

Erdursun, çözüm olarak ise şunları söyledi;

“Bu nedenle özellikle az prim günü olanlar, yani emeklilik için 300 gün, 500 gün, 8800 gün veya 1000 gün eksik olanlar, yurt dışı borçlanması yapmak yerine Türkiye'de bir şirketin ortağı olmayı düşünmeliler. Bu şekilde Bağkur primlerini ödeyebilirler ve emeklilik haklarını koruyabilirler. Eğer bu yolu tercih ederseniz, Türkiye'den emekli aylığı alırken yurt dışında da çalışabilir, sosyal yardım veya işsizlik maaşı alabilirsiniz”

EYT kapsamında 'emekli olabilir' doğrulamasını çalışan SGK'ya gitmeden, e-devlet üzerinden alabilecek. "Hizmet Dökümü" "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum" sorgulama dökümü veya "Çalışma Hayatım" ekranından alacağı dokümanlar yeterli olacağı ise belirtiliyor.

kamu son haber

Banka ve kredi kartları tarihe karışacak Banka ve kredi kartları tarihe karışacak

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.