Samsun'da eşiyle tartıştı kendini bıçakladı Samsun'da eşiyle tartıştı kendini bıçakladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Mehmet Muş'un DSİ'nin yatırım programına alındığının müjdesini verdiği, sel Samsun'u sel kabusundan kurtaracak Mert Irmağı Islah Projesi'nin temeli, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da katılacağı törenle atıldı. Törende konuşan Bakan Yumaklı,  Vezirköprü Ovası Sulamasıyla ilgili "İnşallah bu sulamayı sene sonuna kadar bitirmiş olacağız" dedi. 

"SU ALANINDA YENİ BİR PROJE DAHA"

Samsun'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yumaklı, "Karadeniz'in incisi, yeşil ve mavinin buluşma noktası güzide şehrimiz Samsun'da sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün Mert Irmağı ile alakalı ıslah projesinin temelini atmak için buradayız. Su alanında yeni bir projeye daha imza atıyoruz. Aslında bakarsanız irili ufaklı Türkiye'nin her köşesinde devletimizin kadim kurumlarından biri olan Devlet Su İşleri'nin nerede ihtiyaç varsa, hangi konuda yapılması gereken bir husus varsa bunun yanında projeleriyle var olduğunu söylemek istiyorum." ifadelerini kullandı. 

"DOĞAL AFETLER KENDİ ELLERİMİZLE DE OLUŞUYOR"

Suyun insanlık için önemine ve kontrol edilmediğinde etkilerine değinen Bakan Yumaklı, "Su, yaşamsal döngü için son derece önemli. Tarım için, enerji için, hizmet için, günlük bütün faaliyetlerimiz için su temel bir ihtiyaç. Tarih boyunca da toplumlar bütün medeniyletlerini suyun kenarına kurmuşlar. Suyun alternatifsiz rolü, elbette bu medeniyetlerin gelişmesi için son derece önemli olmuş. Ancak suyun kontrol edilemesi halinde ne kadar yıkıcı bir güç olduğunun da hepimiz bilincindeyiz. Ülkemizde taşkınlar, depremlerden sonra can ve mal kaybının en fazla yaşandığı afetler olarak öne çıkmakta. Sel ve taşkınları biz doğal afetler olarak niteleyebiliriz. Ancak yerleşim yerlerinin uygun seçilmemesi, farklı nehir yataklarının tekniğe aykırı müdahaleleri, yetersiz kesitlere sahip köprüler gibi aslında insanın hayatı kolaylaştırmak için yaptığı bir takım işler o doğal afetleri bazen kendi ellerimizle oluşturmamıza da sebep oluyor. Son yıllarda özellikle iklim değişikliği sebebiyle, yağışların rejiminin değişmesi sebebiyle önceki yıllara nazaran çok farklı yağış biçimlerinin geldiğini biliyoruz, bundan sonra devam edeceğinin de bilinmesi gerekir. Dolayısıyla daha sık ve daha şiddetli yağışlar taşkın hadiselerini tetikleyerek bizleri etkilemeye devam edecek. Taşkınlarla mücadelenin benimsenmesi ve yerine getirilmesi gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak DSİ, bugüne kadar 10 binin üzerinde taşkın tesisi inşa etti. Vatandaşlarımızın yerleşim yerleri değil yaklaşık 2 milyon hektarlık alanda tarım arazilerinin de zararlardan korunması için bu tesisler inşa edildi." dedi. 

"MERT IRMAĞI ÇEVRESİ DÖNÜŞECEK"

Bugün temeli atılan proje hakkında da bilgi veren Bakan Yumaklı, "Mert Irmağı, yerleşim alanlarının, sanayi tesislerinin, alışveriş merkezlerinin bulunduğu, şehrin en yoğun alanlarının içerisinden geçerek denize dökülüyor. Dolayısıyla burada meydana gelen taşkınların her açından büyük zararı olduğu ve olacağı aşikar. Nitekim 2012 yılında maalesef ki 7 vatandaşımız, bunun yan kollarından biri olan Yılanlıdere havzasında meydana gelen bir taşkın nedeniyle hayatını kaybetti. Bugün temelini atacağımız bu taşkın koruma proje, 2 milyar liralık bir bütçeye sahip. Öte yandan bu projenin 2 milyarlık bütçesinin harcanması, sadece taşkın konusunu değil, aynı zamanda burada belediyemiz tarafından yapılacak olan dinlenme alanları ve benzeri şehir merkezinin de daha estetik ve daha güzel olmasını sağlayacak. Bu çalışmalarla Samsun’umuza taşkın riski olmayan pırıl pırıl bir nehir ve çevresinde vatandaşlarımızın gezip dinlenebileceği bir alan da oluşturulmuş olacak." diye konuştu.

"SENE SONUNA KADAR BİTİRMİŞ OLACAĞIZ"

Vezirköprü Ovası Sulamasıyla ilgili de müjdeyi duyuran Bakan Yumaklı şu ifadeleri kullandı; 

Samsunlu hemşehrilerimize müjdesini vereyim, Vezirköprü sulaması ile ilgili konuyu da sene sonuna kadar bitirmiş olacağız. Oradaki vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun. Hem Mert Irmağı, hem de diğer projelerimiz Samsun'a hayırlı olsun. 

İNSAN ELİYLE DARALTILDI

Derelerin ve ırmakların ilk çağlardan bu yana aktığı havzalarının insan eliyle daraltılmasının olumsuz sonuçlara yol açtığını belirten Samsun Valisi Orhan Tavlı da "Irmaklar, dereler bizim hayat kaynağımız. Taşkınlarla aslında bize bereket taşır. Verdikleri zararın sebebi de bizleriz. Derelerin, ırmakların ilk çağlardan bu yana aktığı havzaları bizler daraltıyor ve alan bırakmıyoruz. O taşkınlar da bizlere zarar veriyor. Samsun'un beklediği bir projeydi. Bu proje tamamlandığında Mert Irmağı'nın şehrimiz için bir sorun olması ortadan kalkacak, şehrin en güzide yeri buralar olacaktır" dedi.

OLUMSUZLUK ORTADAN KALKACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Dr. Mehmet Muş da Mert Irmağı'nın ıslah edilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Burası şehrin tam ortasından geçen ve ıslah edilmesi gereken bir ırmağımız. Geçmişte burada olumsuz hadiseler yaşandı. Islahla beraber bunlar ortadan kalkmış olacak. DSİ ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü bir çalışma. İşin büyük bir kısmını DSİ yapacak. Geri kalanını Samsun Büyükşehir Belediyesi tamamlamış olacak. İnşaat sürecinde burası zahmetli olacak ama burası bittikten sonra etrafındaki pezaj ve rekreasyon alanlarının tamamlanmasıyla beraber halkın teveccüh göstereceği bir alan haline dönmüş olacak" ifadelerine yer verdi.  

TARIMSAL ÜRETİM ARTACAK

Sel ve taşkın korumada önemli bir rol üstlenecek Salıpazarı Barajı'nın da inşaatının devam ettiğini dile getiren Dr. Mehmet Muş sözlerini şöyle sürdürdü: "Salıpazarı Barajı, sel baskınlarının önlemesinin yanı sıra içme suyu amacıyla da kullanabilecek bir baraj olacak. Onun da çok büyük bir kısmı bu yılın 3. çeyreğinin sonuna ya da 4'üncü çeyreğinin başlarında tamamlanmış olacak. Sayın bakanımıza bir teşekkürü borç biliyorum. Kendisi özellikle şehrimizin beklediği OSB'leriyle alakalı bizlere destek çıkmıştır. En son Havza OSB'nin genişleme alanıyla alakalı gerekli onayları tamamladılar. Kendilerine şükranlarımızı sunuyorum. Merkezdeki yapacağımız OSB ile ilgili gerekli onay süreçlerini kendisinden rica ettik tamamlandı ve ön tahsisleri başlamış vaziyette. Veziköprü'nün sulama kanallarının tamamlanmasıyla beraber tarımsal hasılamızda da çok ciddi bir artış olacaktır. Hem ovanın korunması hem de tarımsal üretim konusunda Türkiye'ye önemli bir üretim sağlayacak merkez olacaktır." 

KÖPRÜLER DE YENİLECEK

Geçmişte Mert Irmağı'nın aşırı yağışlar nedeniyle çeşitli afetlere sebep olduğunu, can ve mal kayıplarının yaşandığını hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta da şunları söyledi: "Bu afetlerin bir daha yaşanmaması önem arz etmektedir. Mert Irmağı Islah Projesi kapsamında şehrin merkezinden geçen Mert Irmağı'ndan taşkın ve rusubat kontrolünün sağlanması amacıyla 2 kilometrelik alanda çalışma yapılacaktır. Bu çalışmanın içinde yetersiz köprülerin de yenilenmesi bulunmaktadır" dedi.

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.