Romatem Hastanesi Uzman Psikolog Serkan Genç, parkinsonla birlikte demansın da ortaya çıktığını belirterek, "Erken evrelerinde detaylı testler yapıldığında demansa ilişkin tablolar hafif düzeyde olsa dahi detaylı nöropsikolojik değerlendirme tespit edilebiliyor" dedi.

ZİHİNSEL KAYIPLAR DA OLUYOR

Atakum'da farklı bir lezzet "Brew Gorillas"ta Atakum'da farklı bir lezzet "Brew Gorillas"ta

Psk. Serkan Genç, Kanal S ekranlarında Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Parkinsona bağlı oluşan demans (unutkanlık) hakkında bilgi veren, teşhis ve tedavi yöntemlerinden bahseden Genç, her hastalıkta olduğu gibi bu konuda da kognitif (zihinsel) rehabilitasyon terapisi ve beyne dışarıdan uygulanan elektrik uyarımlar sayesinde unutkanlık ve dikkat sorunlarını azaltılabileceğini vurguladı. Parkinson hastalığından ve buna bağlı olarak gelişen demans sürecinden bahseden Psk. Serkan Genç, "Parkinson hastalığı belirgin biçimde hareket bozukluklarıyla karakterize. Beynin iç merkezinde dopamin üreten hücrelerin hasarlanmasıyla birlikte otomotize hareketlerin bozulduğu bir rahatsızlık. Bu hastalık hareket bozukluklarıyla kendini gösteriyor. Postür, yürüyüş bozulması, hareket büyüklüğünün ve hızının yavaşlaması ya da hastanın istirahat halinde titremeler şeklinde ortaya çıkabiliyor. Biz biliyoruz ki problem sadece hareket bozukluklarında değil ayrıca hafıza ve dikkat problemleri de yaşanıyor. Bu unutkanlıklar  ve hafıza sorunları demansiyel sürece kadar ilerleyebilmekte" dedi. 

UNUTKANLIKLAR GÖLGEDE KALIYOR

Teşhis ve tedavi yöntemlerinden de bahseden Genç şunları söyledi: "Parkinson demansı hastalığın erken evlerinde dahi izleyebileceğimiz bir durum. Hareket bozukluklarıyla kendini gösterdiği için bu sebeple bu durum gölgede kalabiliyor. Erken evrelerinde dahi detaylı testler yapıldığında bu demansa ilişkin tablolar hafif düzeyde olsa dahi tespit edilebiliyor. Parkinson tanılanmış hastaların yaklaşık her yıl yüzde 10'unun demans sürecinin ilediğini görüyoruz. 10 yıllık takipte yüzde 50'ye kadar ulaşabildiğini görüyoruz. Bu demans tablosu da hareket bozukluğu kadar da günlük hayatı aksatacak bir semptom oluyor. 2 saat süren nöropsikolojik değerlendirmeyle neyin bozuk neyin sağlam olduğunu ortaya koyabiliyoruz. Hastayı değerlendirip, unutkanlık düzeyini belirledikten sonra tedavi sürecini oluştuyoruz." 

KOGNİTİF REHABİLİTASYON TERAPİSİ

Parkinsonda unutkanlıklara yönelik tedavilerden bahseden Genç şunları söyledi:"Başvuran hastalarımızı çeşitli hafıza testleri uygulayarak unutkanlık düzeylerini belirliyoruz. Ardından sorun tespit ettiğimiz beyin işlevlerine yönelik sıkı bir zihinsel egzersiz programına tabi tutuyoruz. Hastalar seanslar içerisindeki ilerleme düzeylerine göre egzersizleri düzenleyerek ilerlemelerine yardımcı oluyoruz. Bu zihinsel egzersiz programı “Kognitif Rehabilitasyon” olarak bilinmektedir. Bazı beyin elektriksel uyarım yöntemleri kullanıyoruz. Bunlar saçlı deri üzerinden uygulanan ağrısız yöntemler. Bu beyne dışarıdan uygulanan elektrik uyarımları beyin aktivitesini arttırarak daha çok bağlantı kurmasını sağlıyor. Böylelikle kognitif rehabilitasyon ile birlikte daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz. Uygulamaların etkiliğinden bahseden Genç; yaptığımız uygulamalarda bilimsel çalışmaları referans alıyoruz. Bilim bize bu elektrik uyarımları ve kognitif rehabilitasyon uygulamalarının hafıza, dikkat gibi üst düzey zihinsel işlevleri iyileştirebildiğini göstermektedir."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.