Merhaba kıymetli okuyucularım; bir şehri, şehir yapan oradaki kendine özgü yaşama imkânları, renkleri, çeşitlilikleri, havası ve suyudur.
Şehirler medeniyetlerin özüdür, özetidir. 
Herhangi bir yabancı şehre girdiğinizde, o şehir o ülkenin medeniyeti, o yerleşim yerinin genel durumu, imkânları ve insanları hakkında size pek çok şeyi anlatır. 
Aziz milletimizin şanlı mücadelesinin başladığı ve kurtuluş meşalesinin yakıldığı 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Gazi M. Kemal Atatürk ve istiklal kahramanlarımızın şehri olan SAMSUN SIRADAN BİR BÜYÜKŞEHİR DEĞİL.
Milli Mücadele ruhunun ilk günkü gibi hâlâ yaşatıldığı o yılları canlı tutan Samsun’da müze ve anıtlarıyla yazın deniz, kışın ise kayak aktiviteleri turistlerin ilgi odağı oluyor.
O nedenle çevre farkındalığı çok mu çok önemlidir.
Şehir; insanın yaşam alanı, sosyal bir varlık olarak kendi olabildiği, kendini bulabildiği, fıtratını somutça varlık andırabildiği, anlamlandırabildiği hayatının merkezidir.

Özellikle Samsun’umuzun ( MEYDAN, BÜYÜK CAMİ, TÜTÜN İSKELESİ ve ATATÜRK HEYKELİ )  yol güzergâhlarının durumu. Kilit parke taşlarının elden geçirilmesi gibi konuların önemi. 

Samsun’umuzun değerli sanatçısı YILDIRAY ÇINAR’IN BÜSTÜNÜN parktaki hali.
 
ATAKUM sahilindeki Golf sahasının ilerisindeki iğde ve çam AĞAÇLARIN ÇOĞU RÜZGÂRIN etkisiyle tamamen yere yatmış durumda o ağaçların desteklenmesi gerekir.

Özellikle yağmurun çok yağdığı dönemlerde bu bölgelerdeki kaldırımlar. Belediyenin ilgili birimlerince sık sık kontrol edilmelidir.

Bazıları için önem arz etmeye bilir. Fakat engelli kardeşlerimiz ile yaşlılarımız için duygudaşlık yapar mısınız?

Nedeni ise; bu güzergâhlarındaki kaldırım taşlarının bozuk olması sonucu insanlarımızın takılıp düşerek sakatlanmalarına veya yağmur yağdığı günlerde adeta tahterevalli misali insanların üzerlerine çamur sıçrıyor.

Bu konulardan şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimi zinde muzdarip oldukları belirtilmektedir.

Sonuç; şehir, kuşattığı insanın birikimidir, kültürüdür, inancıdır. 
ŞEHRİ İNSANLAR İNŞA EDER, ŞEHİRLER DE İNSANLARI…

Toplumun ve ailenin en büyük ilacı doğru iletişimdir. (Kazım İLHAN )

Bu sözün ne kadar önemli olduğunu konular işlendikçe fark edeceğimizden eminim.
Sevginin özü, kendi sevgini göstermekle başlar. ( Kazım İLHAN )

İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.(Mevlana)  
Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. ( Kazım İLHAN )

Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın...

KAZIM İLHAN
SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI