Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu’nun Mayıs 2022 çalışmaları, büyük hayranlık uyandırdı  

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yürütülen proje çerçevesinde, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih MERİÇ ve Genel Sekreter Adem GÜNER, 7 Mayıs 2022 tarihinde Selanik’e geçerek, Selanik’teki Atatürk evinin bahçesinden başkonsolos Efe CEYLAN tarafından teslim aldıkları ata toprağı ve Türk Bayrağı'nı Gümülcineli ROBİS gençleri ile 19 Mayıs törenlerinde Samsun Valisine sunmak üzere, İpsala Sınır Kapısı’ndan toplam 14 ilin sporcularına her il ayrı ayrı taşımak suretiyle bin 350 kilometrelik pedal çevrilerek Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu’nda Samsun Valisi Sayın Zülkif DAĞLI'ya teslim ettiler. 

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu’nun bir diğer çalışması ise, yaklaşık bir yıldır hazırlıkları devam eden Mübadele konulu 100. yılında Türk Yunan ilişkileri başlıklı Uluslararası Akademik Tarih Kongresi 21-22 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.  

Uluslararası kongreye toplam 49 akademisyenin yanı sıra Makedonya siyaset ve toplumlar arası ilişkiler Bakan Yardımcısı Cabir DOKO, Samsun AK Parti Milletvekili Orhan KIRCALI, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, Samsun İlkadım Belediye Başkanı Necattin DEMİRTAŞ, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan KÜÇÜK, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri MUTLU, Genel Sekreter Sami ÖMER ve yönetim kurulu üyeleri, bir önceki dönem başkanı Zürfeddin HACIOĞLU, Rodos İstanköy ve 12 Adalar Dernek Başkanı Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI, İstanbul Türk Ortodoks Patrikhanesi Başpiskopos Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Selçuk ERENEROL, Samsun Atakum Belediye Başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, çevre illerden ve Samsunumuzdan gelen Balkan ve Mübadele dernekleri başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, protokol üyeleri ile çok sayıda mübadil dostların ve medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.  

Akademik kongre, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu Yurtdışı Türkler Başkanlığı, 19 Mayıs Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Tekkeköy Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği çerçevesinde; Samsun Büyükşehir Belediyesi, 10 oturumu da kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarımı noktasında çok önemli arşiv oluşturdu... 

Yerli ve yabancı akademisyenlerin çalışmaları katılımcılar tarafından takdirle karşılandı. 

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Adem GÜNER’in sunumu ile gerçekleşen kongre sonrasında kongre yürütücüsü Prof. Dr. Mucize ÜNLÜ, tarih öğretmeni Mehmet KÖSEOĞLU tarafından yapılan kongrenin sonuç değerlendirme oturumunda, akademisyenlerin her geçen kongrede çok daha merak uyandıran çalışmalar sergilediği önemle vurgulandı. 

Genel Sekreter Adem GÜNER, Mübadelenin 100. yılında yapılacak akademik kongre ve diğer projeler hakkında ilerleyen günlerde gerekli aydınlatmalarda bulunacağını söyledi...