Bu çalışmalardan biri de kulak gıdıklama tedavisi. Bu tedavi, kulaktaki vagus sinirini hafif bir elektrik akımı ile uyararak beyne tokluk sinyali gönderiyor ve iştahı azaltıyor. Böylece kişi daha az yiyerek kilo verebiliyor.

VAGUS SİNİRİ NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

Vagus siniri, vücudun en önemli sinirlerinden biri. Göğüs ve boyundan geçerek beyne giden bu sinir, sindirim, solunum, kalp atışı, kan basıncı gibi pek çok hayati fonksiyonu kontrol ediyor. Ayrıca duygu durum, stres, uyku, bağışıklık gibi işlevleri de etkiliyor.

Vagus sinirinin uyarılması, epilepsi ve depresyon gibi nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, vagus sinirinin uyarılmasının obezite tedavisinde de faydalı olabileceğini gösteriyor.

KULAK GIDIKLAMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIYOR?

Kulak gıdıklama tedavisi, her kulağa bir klips takılarak uygulanıyor. Bu klipsler, kulaktaki vagus sinirinin bir dalını hafif bir elektrik akımı ile uyarıyor. Bu da beyne midenin dolu olduğuna dair bir sinyal gönderiyor ve iştahı azaltıyor. Böylece kişi daha az yiyerek kilo verebiliyor.

Bu tedavi, diğer zayıflama yöntemlerine göre daha basit ve ucuz bir yöntem olabilir. Diyet, egzersiz, ilaç veya cerrahi gibi yöntemler, ya zorlayıcı, ya pahalı, ya da riskli olabiliyor. Kulak gıdıklama tedavisi ise daha kolay ve güvenli bir alternatif sunuyor.

Çalışanlar dikkat! SGK o paraları geri alabilir Çalışanlar dikkat! SGK o paraları geri alabilir

KULAK GIDIKLAMA TEDAVİSİ ETKİLİ Mİ?

Kulak gıdıklama tedavisinin etkinliğini test etmek için Moskova Devlet Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi’nde bir deneme yürütülüyor. Bu denemeye, obezite hastası kadın ve erkekler katılıyor.

Katılımcılar iki gruba ayrılıyor. Bir gruba altı ay boyunca her gün ana öğünlerden önce on dakikalık kulak stimülasyonu uygulanıyor. Diğer gruba ise sahte bir tedavi uygulanıyor. Bu gruptakiler de klipsleri takıyor ancak siniri uyarmak için içlerinden akım geçmiyor.

Denemenin amacı, kulak gıdıklama tedavisinin kilo kaybına etkisini ölçmek. Katılımcılar altı aylık deney süresince kilo, vücut kitle indeksi, bel çevresi, kan şekeri, kolesterol gibi parametreler açısından izleniyor.

Denemenin sonuçları bu yıl içinde açıklanması planlanıyor. Eğer sonuçlar olumlu çıkarsa, kulak gıdıklama tedavisi obeziteye karşı yeni bir umut olabilir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.