Emekliliğiniz her an iptal olabilir! Hemen kontrol edin Emekliliğiniz her an iptal olabilir! Hemen kontrol edin

KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ KURBAN FİYATLARI BELİ OLDU

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Bu yıl 16 Haziran-19 Haziran tarihlerine denk gelen bayramda kurban kesme ibadeti yerine getirilecek. Milyonlarca vatandaş kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık koyun, koç ve dana fiyatlarını araştırmaya başladı. Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken vatandaşın kurbanlık arayışı da hız kazandı. Türkiye'deki küçükbaş ve büyükbaş varlığı ve fiyatları belli oldu.

KURBAN FİYATI 13 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Yaklaşmakta olan bayram öncesinde kurbanlık fiyatları netleşti. Et fiyatlarındaki artışa paralel olarak, bu yıl kurbanlık fiyatlarında da ciddi bir yükseliş yaşandı. Büyükbaş hayvanlar için canlı kilogram fiyatı 280 ile 340 TL arasında, küçükbaş hayvanlar için ise 250 ile 300 TL arasında belirlendi.

Bu durumda küçükbaş hayvanlar 13 bin ile 20 bin TL arasında, büyükbaş hayvanlar ise 20 bin ile 30 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulacak. Her yıl Kurban Bayramı'nda 2.5 milyon küçükbaş ve yaklaşık 800 bin büyükbaş hayvan satışa çıkıyor. Ancak bu yıl, geçmiş yıllara göre satış miktarında bir düşüş bekleniyor.

YÜZDE 80-90 ARTIŞ OLDU

Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, besicilerin kurban bayramı için hazırlıklara başladığını belirtti. Yücesan, "Ülkemizde ortalama 2.5 milyon küçükbaş, 800 bin büyükbaş hayvan kurban olarak kesiliyor. Ancak 2019'da yaşanan pandemi etkisiyle arz-talep dengesindeki bozulma nedeniyle bu miktarlarda günümüze kadar yüzde 20'lik bir azalma yaşandı" dedi. Yücesan, kurban fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 80-90 artışa denk geldiğini belirtti.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR, KİMLERE VERİLİR?

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurban kesmeyi planlayan vatandaşlar, kurban etinin adil bir şekilde nasıl dağıtılması gerektiği konusunda araştırmalar yapmaya başladı. İbadetin doğru bir şekilde yerine getirilmesi oldukça önemli olduğundan, kurban etinin nasıl paylaştırılması gerektiği konusunda sağlam bir bilgi sahibi olmak büyük önem taşıyor.

Kimlere verileceği, kaç kişiye dağıtılacağı, kurban kesmenin faydaları ve ihtiyaç sahipleri için etin nasıl dağıtılacağı gibi konular büyük önem taşıyor. Kurban etinin üçte biri kurban kesemeyen fakir fukaraya, üçte biri akraba, komşu ve tanıdıklara, üçte biri de ev halkına nafaka ve yiyecek olarak paylaştırılmalıdır.

KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.