Kredi faizleri, finansal hayatımızı doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. İhtiyaçlarımızı karşılamak, yatırım yapmak veya acil durumlar için kredi kullanırken faiz oranlarına dikkat etmek gerekmektedir.

KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 70'E DAYANDI

Erdal Sağlam, 10 Haber’de kredi faizlerinin son durumunu detaylı bir şekilde ele almış. Kredi faizlerinin yüzde 70’e dayandığını belirtiyor ve bunun nedenlerini açıklıyor.

Merkez Bankası, şubat ayında küçük bir faiz artırımı yapmış olsaydı, ticari kredi faiz oranlarının yüzde 56-57’yi aşmayacağını belirtti.

Ancak yüksek enflasyona rağmen faizler artırılmadığı için piyasada panik yaşandı ve ticari kredi faiz oranları dün itibariyle yüzde 70’e çıktı. Tüketici kredileri zaten kısıtlanmıştı, ancak bu kredilerdeki faiz oranı da yüzde 80’leri buldu.

Erdal Sağlam, Merkez Bankası’nın seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini çekmemek için faiz artırmadığını iddia ediyor. Ancak bu panik ortamı, zamanında alınmayan ekonomik kararların maliyetini büyütmeye devam ediyor.

Merkez Bankası’nın kredileri sert biçimde kısıtlayan kararları, faiz oranlarının büyük ölçüde artmasına yol açtı.

Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel'in 23 Nisan Mesajı Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel'in 23 Nisan Mesajı

Özellikle kredide aylık artış sınırının yüzde 2’ye indirilmesi ve sınırı aşan bankalara ağır zorunlu karşılık yükü getirilmesi sonucunda bankalar çarşamba gününden itibaren kredilerini durdurdu.

Mevcut kredilerden geri dönen müşterileri yenilemek için de bankalar çok yüksek faiz talep etmeye başladı. Özel bankaların ticari kredi faiz oranları dün itibariyle yüzde 70’e çıktı.

Tüketici kredilerindeki aylık oran ise 3.7’den 5.3’e yükseltildi. Tüketici kredilerinin yıllık bileşik faizi de yüzde 80’i geçmiş durumda.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.