Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için bulundukları şehirlerden başka şehirlere gidenlerin ve ailelerinin bu süreçte yaşadıkları barınma, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milyonlarca çalışana kötü haber: Asgari ücret zammında yeni gelişme Milyonlarca çalışana kötü haber: Asgari ücret zammında yeni gelişme

Yayımlanan genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı bölgelerde, eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, bulunduğu iklim şartlarına uygun, prefabrik, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli altyapı ve üstyapısı bulunan ve ortak kullanım alanlarının oluşturulması kararlaştırıldı.

Sağlık hizmetleri için yapılan yeni düzenlemede, işçilerin ve ailelerinin bulaşıcı hastalık, kanser, verem taramaları ile kronik hastalık tarama ve izlemlerine yönlendirmeye ilişkin faaliyetler sistematik bir şekilde yürütülecek. Ayrıca mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu bölgelerde de yeterli sayıda sağlık personelinin istihdam edilmesi kararlaştırıldı.

Yayımlanan kararnameye göre, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacağı, il milli eğitim müdürlüklerince, çocukların daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi eğitimlerinin yapılacağı, ayrıca geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezlerin, çocuklar için eğitim merkezi olarak kullanılacağı belirtildi. Yayımlanan kararnameye göre ayrıca, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri de sağlanacak.

Yeni alınan karar doğrultusunda, işçilerin ulaşımını sağlayan karayolu araçlarının, saat 00.00 ile 06.00 arasında şehirler arası yolculuk yapılamayacak. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yolculuklarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için trafik denetimleri sıkılaştırılacak.

Mevsimlik tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarlar, işçi, tarım aracısı ve işveren temsilcilerinin katılımı ile "İl/ İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu" oluşturulacak.

Ayrıca bu oluşturulan bu kurullar, aracılar ile işverenler veya doğrudan işçiler ile işverenler arasında sözleşme yapılması için gerekli tedbirleri alacak ve ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözecek.

AA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.