Milyonları sevindiren haber geldi: Artık tamamen ücretsiz oldu Milyonları sevindiren haber geldi: Artık tamamen ücretsiz oldu

EK PROTOKOL NEDENİYLE KARŞI KARŞIYA GELDİLER

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki artış gündemden düşmezken kiracılar ve ev sahipleri ödemeler konusunda karşı karşıya geliyor. Ev sahibi ile ek protokol imzalayan kiracıları bekleyen tehlikeler neler? Mahkeme kararlarını hatırlatan hukukçular kiracıları uyarmaya devam ediyor. Ek protokol imzalamadan bir kez daha düşünün.

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlara bir yenisi daha eklendi. Yüzde 25 sınırlaması, enflasyon, konut- kira artışları nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıkları var.

HUKUKÇULAR UYARDI

Kira ücretini artırmak isteyen ev sahibi fiyat artışı için sözleşme dışına çıkarak ek protokol imzalatılıyor. Hukukçular ek protokole karşı kiracıları uyarıyor. Kira tespit davaları açılırken mahkemeler için protokol değil ilk kira sözleşmesi geçerli.

Yeni ev bulma kaygısı yaşayan kiracılar ev sahiplerinin ara zamlarına göz yumuyor. Bu zamlarla ilgili ek protokol imzalıyor. Ancak bu protokol ilk sözleşmenin yerine geçmiyor.

AVUKAT BURAK ERDEN ANLATTI

HaberTürk yayına katılan avukat Burak Erden, "TÜFE oranındaki artışı kabul etmiyorlar. Haliyle bu ek protokolü yapıyorlar ama halihazırda en başta yapılan sözleşme geçerli." diye konuştu.

Ev sahibi ile anlaşıp fiyat artıran ve bunun için ek protokol imzalayan kiracı 5 yılın ardından kötü bir sürprizle karşılaşabilir.

Ev sahibi 5 yıl dolmadan piyasa rayicine göre kira fiyatını yeniden belirlemek istedi ve kiracı da mahkemelik olmamak için bunu kabul ederek ek protokol imzalarsa ev sahibi beş yılın ardından tekrar kira tespit davası açabiliyor. Çünkü mahkemeler kira sözleşmesini baz alıyor.

Erden, "Aslında bu kötü niyeti gösteriyor. İki sözleşme var, sen işine geldiği gibi bir sözleşme kullanıyorsun." diye konuştu. Kiracıların ek protokol yerine mevcut kira sözleşmesinde uzlaşması gerekiyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.