Merhaba kıymetli okuyucularım; insanlar ve toplumlar genelde kendilerinde eksik olanları arzu eder veya ister.
Bugün yaşadığımız en büyük sıkıntı ne derseniz; hep bir ağızdan geçim sıkıntısı diyoruz... Gerçekten hayat pahalılığı aldı başını gidiyor, gitmeye de devam ediyor.Temennimiz, bu artışların bir an önce durmasıdır.Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Hepimizin vazgeçilmezi olan; varoluş değerlerimiz ile ilişki değerlerimize medeni yaşamın olmazsa olmazı adına birlikte duygudaşlık yapalım.
VAROLUŞ DEĞERLERİMİZ;
Dürüstlük: Diğer  insanlarla, kurumlarla, toplumla, kişinin kendisiyle ilişkisinde bütünlük içinde olması. Bildiği gerçeğe bağlı olarak düşünmek, konuşmak ve davranmak.
Medeni cesaret: Zor olan iyi davranışları göze almak. Kalabalıkta  biri olmama gücü, gerçekten "Hayır!" diyebilmek. Kendi  inançlarıyla uyumlu yaşamak gücü. İyiliğin içinizdeki itici gücünü hissedince, herkes tarafından kabul görmese dahi onları ifade etmek. İçinizdeki  arkadaşlığı ve sevgiyi ifade edebilmek.
Barışçıl olmak: Sorunların barış ve huzur içinde çözme eğilimi içinde olmak. İlişkide çelişki yerine anlayışa önem vermek. Diğerlerinin duygularına tepki vermek yerine o duyguları anlama eğilimi içinde olmak.
Kendine inanmak ve kendini geliştirmek:Kendini diğerlerinden farklı kılan bireysel yönlerin farkında olmak ve onları geliştirmek. Gelişmeye ve yapabileceğinin en iyisini yapmaya kendini adamak.
Kendine hakim ve ölçülü olmak: Bedensel, duygusal ve zihinsel olarak kendine hakim olabilmek ve davranışlarında ölçülü olmak. Arzu ve iştahlarına gem vurabilmek ve konuşmada, yemede, eksersizde ölçülü olmak. Beden ve zihin sınırlarının farkında olmak. Aşırı  görüşlerin tehlikelerinin farkında olmak.
Aile ilişkilerine ve diğer kutsal inançlara saygılı olmak: Ailenin temelindeki güven ilişkilerine ve insanın kendini aşmasının simgesi olan kutsal inançlara, manevi değerlere saygılı olmak. Aileyi bir arada tutan temel duygusal dokuya saygılı olmak.
İLİŞKİ DEĞERLERİMİZ;
Güvenilir olmak ve sadakat: Destek vermek, hizmet etmek ve katkıda bulunmak. Sözünün eri olmak.
Saygı: Yaşamla, mal mülkle, ana babayla, yaşlılarla, doğayla ilişkilerde dikkatli ve sorumluluk içinde olmak. En önemlisi kendi düşünce ve duygularıyla ilişkisinde düşünceli ve nazik olmak.
Sevgi: Saygı ve sadakatin ötesinde bir ilgi ve iyilik isteği. Seçtiği insanların gelişimine ve mutluluğuna zaman ayırmak ve gayret etmek.
Empati: Diğerleriyle ilişki kurarken olayları ve konuşulan konuları onların gözüyle görmeye özen göstermek; insanların duygularına duyarlı olmak.
İyi kalpli ve arkadaşça olmak: İlişkilerde nazik ve düşünceli davranmanın kaba saba davranmaktan daha değerli olduğuna inanmak. Karşı çıkmak yerine anlamak eğilimi. Kendinden daha güçsüz insanlara daha özenle yaklaşmak. Arkadaş edinmeye ve eldeki arkadaşları kaybetmemeye özen göstermek. En önemlisi kendi iç dünyasından yabancılaşmamak, kendiyle de arkadaşça ilişki içinde olmak.
Hakkaniyet, adil olmak: "Ne ekersen onu biçersin" kuralını anlamak ve uygulamak; yasalara uymak, işte ve sporda dürüst olmak. Merhamet ve affetmenin, adaletin bir parçası olduğunu anlamak.
Sonuç olarak; bizde istenilen ilk beş değere bakınca görüyoruz ki toplum olarak bu değerlerden yoksunuz. Bizim beraber yaşama ve ilişki kurma konusunda da sıkıntılarımız var. Bunun temelinde yatan bir gerçek var o da eğitim. Yüzünüzden tebessüm, yüreğinizden sevgi eksik olmasın. 
Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. ( Kazım İLHAN )
İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.( Mevlana)  
Toplumun ve ailenin en büyük ilacı doğru iletişimdir. ( Kazım İLHAN )
Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın...                                                                                                
KAZIM İLHAN
SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI