Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 1 Mayıs’ta emeklilere yönelik müjde verileceğini belirtmiş, gariban kitle de hevesle beklemeye koyulmuştu.
Bayram ikramiyelerine zam yapılmamasından ötürü büyük düş kırıklığına uğrayan milyonlarca emekli, Bakan Vedat Bilgin’in 15 gün önce dile getirdiği  “müjde” açıklaması ile hayli umutlanmıştı. Lakin 1 Mayıs ve Şeker Bayramı geçti ne siyasi iradeden ne de Bakan’dan beklenen müjde geldi.
Medyaya yansıyan haber ve değerlendirmelere göre 2.500 lira tutarındaki en düşük emekli aylığı 3 bin liraya yükseltilecekti. Yani aylıklara net 500 lira zam yapılacaktı. Açlık sınırının 5 bin lira olduğu günümüzde 3 bin liraya çıkarılacak aylığın da temel tüketim madde gereksinimini karşılamayacağını düşünen emekli yine “Hiç yoktan iyidir” diyerek bekleyişini sürdürüyor, hükümetten gelecek haberi bekliyor.
Müjdenin gecikmesi, kamuoyuna açıklanmaması bir yandan da maddi anlamda iyiden iyiye bunalan dar ve sabit gelirliyi kuşkulandırıyor. Öyle ya önceden verilen benzer müjdelerin çoğu fos çıkmıştı. 1.100 liralık bayram ikramiyesinin artırılmaması karşısında şoke olan emekli, yeni bir hüsran yaşamak istemiyor. İkinci kez hevesini kursağında bırakacak gelişmeyi kabullenmeye hazır değiller.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı gibi AKP’nin üst düzey yöneticileri daha önce yaptığı açıklamalarla milyonlarca memur, işçi ve emekliyi umutlandırmış, ancak gerçekleşmemişti. Temmuzda mum gibi eriyen asgari ücretin ara zamla iyileştireceğini ısrarla vurgulayan AKP’li yöneticiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek görmeyince bu görüşlerinden çark etmişti.  İnsanı en çok ne üzer ve incitir bilir misiniz? Burnundan soluyan garibanları önce umutlandırıp, sonra da bunun boşa çıkması. 
Aynı olumsuzluk emekliye verilen bayram ikramiyesinde yaşanmıştı. Günlerce 1.100 liralık tutarın artırılacağı söylenmiş ve yazılmış, emekli de doğal olarak büyük beklentiye girmişti. Ne var ki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “ek yük getirir” gerekçesiyle karşı çıkarak ikramiyeye artış umudu hayal kırıklığına dönüşmüştü. Oysa sığınmacılara harcanan paranın bir bölümü emekliye aktarılsaydı bayramı neşeyle geçirebilirlerdi zor günlerdeki umarsız kitle. Çok görüldü zamlı ikramiye onlardan.
Şimdi buna benzer durum Bakan Bilgin’in “müjde” açıklanmasında görülüyor. Ya da hesap ve kitaplar yapılıyor ondan gecikti sevindirici haber. Bekleyip göreceğiz. Umarım bir kez daha yanıltılmaz ve üzülmez emekli.
Yeni bir şok daha yaşamak istemiyor 2.500 lira aylıkla geçinme uğraşındaki 2 milyon kişi. Zira emekli arasında en düşük aylığa talim ediyor korunaksız bu insanlar. Aslında en düşük aylığın net asgari ücret düzeyine, 4.253 liraya çıkarılması olmazsa olmaz. Gerçi bu para bile her yeri yakan hayat pahalılığı karşında satın alma gücünü yükseltmez ya…