Güncellemenin, sigorta sektöründe önemli bir dönüm noktası olmasını beklediğini belirten sektör temsilcisi Gökhan Uçar, trafik sigortası primlerinde artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Uçar, trafik sigortası yaptırma oranının düşmesi durumunda kazalarda oluşabilecek mağduriyetlerin artacağını vurguladı.

HASAR MALİYET ENDEKSİ, SİGORTA PRİMLERİNİ ARTTIRACAK

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkındaki yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre 2024 yılı itibariyle trafik sigortası primlerinde ve teminatlarında önemli değişiklikler oldu. Zorunlu trafik sigortasında azami prim tutarı 2024’ün ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Ayrıca asgari ücret oranının hasar maliyet endeksinde yüzde 45 olarak belirlenmesi, özellikle oto-kaza branşında işçilik maliyetlerini ve parça maliyetlerini artıracak, bu durum trafik sigortası primlerinde bir artışa neden olacak.

DOLAYLI PRİMLERDE ARTIŞ KAÇINILMAZ

Trafik kazası sonucu oluşan ölümlü hasarlarda tazminat hesaplamasına asgari ücret etki edeceği için dolaylı primlerde artış kaçınılmaz olacak. Diğer yandan harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15 olması da bazı değişimleri beraberinde getirecek. Endeksteki değişiklikler otomotiv sektöründeki maliyetleri etkilediği için bu durum sigorta poliçe adetlerinde dalgalanmalara yol açabilecek. Alım gücündeki artış, araç satışlarını ve sigorta poliçe adetlerini olumlu yönde etkileyebilecek.

Bankada parası olanlar dikkat! Yüzde 10 kesinti yapılacak Bankada parası olanlar dikkat! Yüzde 10 kesinti yapılacak

SİGIRTASIZLIK ORANINA BAĞLI MAĞDURİYETLER ARTABİLİR

Sigorta primlerindeki artışların trafik sigortası talepleri üzerinde bazı muhtemel etkileri olabilir. Alım gücündeki azalma sigortasızlık oranlarını artırabilir. Bu durum trafik sigortası olmayan araçların karıştığı kazalarda mağduriyetler ortaya çıkarabilir. Sigorta taleplerindeki olası değişimler, sektördeki genel talep üzerinde de etkili olacaktır.

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN REKABETİ ARTACAK

Sürücülerin trafik sigortası poliçe tercihlerini etkileyebilecek olan fiyat artışları sigorta şirketleri arasındaki rekabeti artıracak. Araç sahipleri rekabetçi primler ve esnek ödeme seçenekleri sunan sigorta şirketlerine daha fazla yönelecekler. Sigorta şirketleri arasındaki rekabet ortamının artması tüketicilere ve araç sahiplerine yarayabilir.

BEDENİ HASAR MAĞDURİYETLERİ AZALABİLİR

Yeni düzenlemeler trafik sigortası poliçeleri üzerindeki opsiyonları ve kapsamları da etkileyecek. Poliçe üzerindeki teminat bedellerinde artış olabilecek ve bu durum hak mağduriyetlerini azaltabilecek. Özellikle bedeni hasarlardaki mağduriyetlerin giderilmesi açısından bu artış büyük önem taşıyor. Sonuç olarak bu kapsamlı değişikliklerle birlikte, trafik sigortası primleri ve teminatlarında yaşanan güncellemenin, sigorta sektöründe önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.