Düşük aylığı ile hayat pahalılığı karşısında ayakta kalmaya çalışan emekli, dul ve yetim, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünden ötürü 5 bin lira ikramiye verileceği haberleri karşısında hayli umutlandı.
Ankara kulislerinde hükümetin emekliye “cumhuriyet ikramiyesi” verilmesi yönünde çalışma yürüttüğü dillendiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak sürdürdüğü çalışmada, ödenecek tutarın saptanacağı belirtiliyor.
Dini bayramlarda 2 bin lira bayram ikramiyesi alan 17 milyona yakın emekli, dul ve yetim, cumhuriyet ikramiyesinin bu tutarın çok üzerinde olmasını talep ediyor. Zira 2 bin lira ile günümüz koşullarında temel gereksinimler karşılanamadığı gibi, torunlara harçlık bile verilemiyor. Komik düzeyde olan bayram ikramiyesinin telafisi adına ödeneceği savlanan cumhuriyet ikramiyesi, 5 bin liradan az olmamalı. Neden 10 bin lira olmasın?
Cumhuriyetin 100. yıla ulaşmasına emeği ile büyük katkı sağlayan gariban emeklinin 7.500 lira aylığa mahkum edilmesi anlaşılır değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yetersiz bulduğu yüzde 25 zamdan ötürü büyük düş kırıklığı yaşayan dar ve sabit gelirli ekimde yeni yasama dönemine başlayacak Meclis’ten ara zam kararı çıkmasını da umuyor. 
Her yeri yakan hayat pahalılığı altında komik paralarla yılbaşına dek dayanamazlar. Sabır sabır da bir yere kadar. Neden varsıllardan fedakarlık istenmiyor da hep emekliden bekleniyor?  
17 milyona ulaşan emekli ordusunun yerel seçimlerde oy potansiyeli olarak sonuçları etkileyeceği göz ardı edilmemeli.
Memur maaşı ile emekli aylığına 6 ayda bir yansıtılan artışta verileri esas alınan TÜİK, ağustos ayına ilişkin açıkladığı enflasyon rakamı ile şaşırttı.
TÜİK, ağustosta enflasyonu yüzde 9.09 olarak duyurdu. Alternatif enflasyon hesaplaması yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yüzde 8.59 ile TÜİK’in gerisinde kaldı. 
TÜİK’in iki aylık enflasyonu yüzde 19.44 oldu. 3 Ocak’ta duyurulacak rakam ile memur ve emekliye yeni yılda verilecek zam oranı netleşecek.
TÜİK’in ENAG’ı sollaması kuruma yönelik “Gerçek enflasyon verileri gizleniyor. Bu nedenle memur ve emekli aylığında kayıplar yaşanıyor” savlarını doğruladı. Sendikalar, düşük açıklanan enflasyon verileri ve hak kayıplarından ötürü TÜİK’e dava açmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TÜİK yöneticilerine “Gerçek enflasyon verilerini gizlemeyin, açıklayın” uyarısının ardından ağustos rakamlarının yüksek çıkması, çarşı pazarın fiyatları ile sonunda örtüştü. Zira önceki veriler inandırıcı bulunmuyordu.
Milyonlarca sabit gelirlinin hak ettiği zamdan yoksun kaldığı TÜİK’in ağustos enflasyon rakamı ile kanıtlanmış oldu. Bu durumda geriye dönük enflasyon hesaplaması yapılarak memur ve emekliye zam farkının ödenmesi sosyal devlet olmanın gereğidir...