EYT ile ilgili yeni gelişmeler yakından takip ediliyor. İnternet kullanıcıları,  "EYT çıkacak mı?", "EYT şartları ne olacak?," "EYT kimleri kapsayacak?", "EYT'de son durum nedir?", "Staj sigortasıyla EYT geçerli mi? oldu" konuları. İşte EYT şartları ve formülleri

EYT SON DAKİKA BUGÜN HABERLERİ NEDİR? SON DURUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için Aralık ayını işaret ederek, "Türkiye enflasyonun tahribatına karşı üretici ve esnafımızı koruyacağız. Elbette sorunlarımız var. Enflasyon sorunu var. Esnafın kredi sorunu var. Esnafın karşı karşıya olduğu emeklilikle ilgili sorunu çözeceğiz. Onların her sorunu bizim sorunumuzdur. Çalışanlarımızın sorunu çözmek için de çalışmalar yapıyoruz. Emekçileri sevindirecek haber vereceğiz. Onları enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

para-1009

EYT NE OLDU?

Bakan Bilgin EYT’de en merak edilen konuya ilişkin geçtiğimiz günzerde yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.

İŞTE EYT'DE MERAK EDİLEN FORMÜL

EYT'de gündemdeki formülde prim gün sayısı öne çıkıyor. 

para-hesap-1009

PRİM SAYISI ÖNEM KAZANDI

Daha önceleri prim günü sayısı dolmayanların da aylıklarında kesinti yapılarak emekli olacağı söyleniyordu. Son açıklamalarla bu ihtimal ortadan kalktı. Prim sayısı tekrar önem kazandı. Bakan Bilgin son açıklamasında tek formül olduğunu açıkladı.Bu formülde de maaş kesintisinin olmadığı belirtildi.

PRİM SAYISI EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

Erkeklerde 9 bin kadınlarda 7 bin 500 gün gündeme geldi. Prim günü sayısını dolmayanlar yaşa da takılsa emekli olamayacak.Düzenleme Aralık ayında Meclis'e gönderilecek. Prim sayısı eksik olanlar şimdiden çare aramaya başladı.

STAJ SİGORTASINDA EYT GEÇERLİ Mİ?

Staj süresince yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına prim ödendiği için staj yapan kişilerin staj süresince yatan sigortaları emeklilikte dikkate alınmıyor. Dolayısıyla 8.9.1999 ve öncesinde staj yapan kişiler emeklilikte yaşa takılanlar arasında yer almıyorlar.

PARA 2-19

EYT İLK MAAŞLAR NE ZAMAN VERİLECEK?

Meclis'te kabul edilirse ilk maaşlar Şubat ayında verilecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.