DOLAR VE ALTIN SAHİPLERİ DİKKAT

TCMB, dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizlerini yüzde 50'de sabit tutarken, bankacılık sektörüne yönelik bazı değişikliklere gidildiğini de duyurmuştu.

Ani kur artışlarını baskı altına almak için 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen ‘Kur Korumalı Mevduat’ (KKM) uygulamasında aylardır devam eden tasfiye sürecinin son haftalarda durma noktasına geldi.

Bu yaşananlar sonrası zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giden TCMB, bir yandan KKM'yi tamamen sonlandırmayı bir yandan da aldığı önlemler ile piyasalardan yaklaşık 500 milyar TL’nin üzerinde likidite çekilmesin sağlanacak.

Benzin ve motorine dev zam: Tarih verildi Benzin ve motorine dev zam: Tarih verildi

YENİ YASAKLAR GELİYOR

Açıklanan karar ile bankaların kısa vadeli TL mevduatlarına yönelik zorunlu karşılıklarını yüzde 8'den yüzde 12 seviyesine çıkaran TCMB, uzun vadeli TL mevduatlarda ise bu oranı yüzde 0'dan yüzde 8'e kadar çıkarma kararı aldı.

Alınan bu karar doğrultusunda, uzun vadeli mevduatını bankaya bağlayan mudiler için ilk kez bankalardan zorunlu karşılık bekleneceği anlamını taşıyor.

Ayrıca, kısa vadeli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 25 olan oran yüzde 33'e kadar çıkarılırken, uzun vadeli KKM hesaplarındaki yüzde 10'luk zorunlu karşılık oranı ise yüzde 22'ye yükseltildi.

DOLAR KURU DEĞİŞEBİLİR

31 Mart yerel seçimlerinin ardından net döviz pozisyonu -74.6 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen Merkez Bankası, haftalardır aldığı net alımlar ile döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme sağlayarak, -15.9 milyar dolara kadar yükselmeyi başardı.

Bu durum, ilerleyen haftalarda Türkiye'ye girecek sıcak para ile birlikte net döviz pozisyonunda artıya geçilmesi beklentilere neden olurken, TCMB'nin bu durumu KKM'nin 2024 yılında tamamen sonlandırmak için bir silah olarak kullanacağı tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada KKM'den çıkışlar için net döviz pozisyonunda iyileşme yaşanması gerektiğini belirtmiş ve uygulamanın 2024 yılı tamamlanmadan tamamen sıfırlanacağını duyurmuştu.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Aslı Atasoy