Asgari ücretin ardından sıra memur maaşı ile emekli aylığına yapılacak zamma geldi. 
Milyonları ilgilendiren yasa teklifi, Kurban Bayramı sonrası TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi ve emekli aylığına yapılacak zamma ilişkin torba yasanın TBMM tatile girmeden temmuzda çıkacağını açıkladı.
Asgari ücrete yüzde 34 oranındaki zam, memur ve emeklinin beklentisini oldukça artırdı. Net asgari ücretin 11 bin 402 liraya çıkarılması olumlu olsa bile dizginlenemeyen hayat pahalılığı karşısında iki ay sonra satın alma gücünü yitireceği su götürmez gerçek. Eğer yüksek enflasyon ve temel tüketim maddelerindeki fahiş fiyatlar kontrol altına alınamazsa, maaş ve aylıklarda ne denli artış yapılırsa yapılsın anlamı olmuyor. Dar ve sabit gelirliyi boğan hayat pahalılığı durdurulamadığından zamlar yetersiz kalıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaadi doğrultusunda en düşük memur maaşı 22 bin lira olacak. Ancak diğer memura ne kadar zam verileceği, nasıl bir düzenleme yapılacağı belirsiz. Ocakta yüzde 8 zam alan memurun maaşında temmuzda yüzde 6 oranında toplu sözleşme artışı olacak. 3 Temmuz’da açıklanacak TÜFE oranı ile 6 aylık enflasyon farkına da hak kazanacak. Asıl bu oranların üzerine ne kadar zam yapılacağı. Aynı durum memur emeklileri için de söz konusu.
İşçi, esnaf, çiftçi emeklisi dul ve yetimi de temmuz artışını iple çekiyor. Nisanda en düşük emekli aylığının 7500 liraya çıkarılmasına ilişkin yasal düzenlemede kapsam dışı bırakılan dul ve yetimler bayram sonrası TBMM’de görüşülecek torba yasaya eklenecek bir madde ile haksızlığın giderilmesini bekliyor.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ödedikleri prim gün sayısına göre kademeli artış yapılacağı sıkça dillendiriliyor. En düşük aylık 7500 lira olurken, üzerindeki aylıklar artmamıştı. Yoğun tepkilere yol açan mağduriyetin ortadan kaldırılması için bu kez 7500 liranın üzerindeki aylıklarda göreceli iyileştirme yapılacağı konuşuluyor. Bir söylentiye göre tüm emeklilere en az yüzde 30 oranında zam verilecek. Çeşitli görüşler havada uçuşuyor. Yüksek olasılıkla 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisi ile zam oranı şekillenir.
Türk lirasındaki değer kaybından ötürü maaş ve aylıklar hızla eriyor. Euro ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki emekli aylıkları Avrupa’nın dibinde yer alıyor. 7500 lira turandaki en düşük emekli aylığı 292 Euro’ya eşit. Avrupa ülkelerinde emekli aylığı 1300-1500 Euro arasında. 1500 Euro’nun üzerinde aylık ödeyen ülkeler de mevcut. En yüksek emekli aylığı 2750 Euro ile İzlanda’da. Avrupalılar bizimkilerden 5 kat fazla aylık alıyor.  
Avrupalı emekli eline geçen yüksek para ile dünyayı gezerken, bizim emekliler bırakın tatili memleketine gidemiyor. Onlar emekliliğin keyfini çıkarırken Türkiye’deki emekli evde “ay sonunu nasıl” getiririm hesabını yapıyor...