İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Talak, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Samsun'un Ladik ilçesinden geçtiğini hatırlatarak, "Samsun'da riskli yapıların ne oranda olduğunu bilmiyoruz. Özellikle 1999 yılı öncesindeki binalarla ilgili yerel idarelerin çalışma yapmaları gerekiyor" dedi.

YAPI STOKLARI NE DURUMDA BİLMİYORUZ

Talak, Kanal S ekranlarında Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Talak, Samsun'un deprem riski alında bulunan iller arasında olduğunu, bugüne kadar riskli binaların belirlenmesi açısından herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade ederek, "Samsun'un yapı stoku konusunda elimizde hiçbir bilgi yok. Biz yerel yönetimlere bu durumu ifade ediyoruz ama geri dönüş alamıyoruz. Odamız ve yerel yönetimlerin iş birliğinde yapı stoklarının araştırılması noktasında en kısa sürede çalışma yapması gerekiyor" diye konuştu.

GEREKEN TEDBİRLERİ ALMALIYIZ

Aradan zaman geçtiğinde depremlerin unutulduğunu, bu konuyla ilgili farkındalık oluşturmak için konuyu gündemde tutmak için çaba sarfettiklerini dile getiren Talak şunları söyledi: "6 Şubat'ta depremin yıldönümü var. Tekrar hatırlanacaktır ama belirli bir süre sonra unutulacaktır. Depremi her zaman hatırlatmamız lazım. Kuzey Anadolu, dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri. Biz de çok yakınındayız. Ladik ilçemiz fayın tam üzerinde. Biz de Ladik'e olan mesafimiz kadar fay hattına yakınız. Bu fay hattı geçmişte depremler üretmiş. En son depremi de 1943 yılında Ladik'te yaşadık. O dönemde ciddi hasarlara sebebiyet verdi ve 4 binin üzerinde can kaybı oldu. Bize çok yakın olan, Samsun merkez için de risk taşıyan bir bölge. Bundan dolayı Samsun deprem açısından risk altında. Gerekli tedbirlerin de alınması gerekiyor. Ladik depremine baktığımızda depremin tekrar aralığı 250-850 yıl arası. O tekerrürde olduğu takdirde Kuzey Anadolu fay hattı anlamında risk teşkil etmiyor gibi anlamlandırılabilir ama depremin de ne zaman hangi şartlarda olacağı konusunda elimizde bir veri yok. Gerekli tedbirleri en kısa sürede almamız gerekiyor."

GERİ DÖNÜŞ ALAMIYORUZ

Osman Özkoç ile Yarının Dünyası 6 Nisan Pazartesi Kanal S ekranlarında Osman Özkoç ile Yarının Dünyası 6 Nisan Pazartesi Kanal S ekranlarında

Samsun'un özellikle 1999 yılı öncesi yapı stoklarının ne durumda olduğuna dair ellerinde bir bilgi olmadığını ifade eden Talak sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapı-denetim sisteminden sonra üretilen yapıların belli bir kalitesi var. Bunların içinde hatalı üretilenler olabilir ama asıl olan 1999 öncesinde Samsun'da yapılmış olan yapılar. 1999 öncesinde Samsun'daki yapılarla ilgili bir envanter çalışması yapılmadı. Şu an Samsun'da riskli yapıların ne oranda olduğunu bilmiyoruz. 1999 öncesinde Samsun'da 6 katın üzerindeki yapılarda deprem hesabı yapılıyordu. Bunun envanter çalışmasının yapılması lazım. Bunu da ilgili idarelerle yapılması lazım. Biz oda olarak sürecin içine dahil oluyoruz. Türkiye'de bazı belediyeler inşaat mühendisleri odaları bir kaç şubemiz ilgili belediyelerle bir protokol doğrultusunda belediyenin talep etmiş olduğu ilçelerinin yapılarının envanter çalışmasını yapıyorlar ve binaları kimliklendirmiş oluyorlar. Samsun'da böyle bir çalışma bugüne kadar olmadı. Biz yerel yönetimlere durumu ifade ediyoruz ama bir geri dönüş alamıyoruz. Samsun'un  deprem master planına ihtiyacı var. Biz 2019 yılında İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi olarak deprem master planının bir ön çalışmasını yaptık. Bu, çok kapsamlı ve bütçe isteyen  bir plan. 2019 yerel seçim döneminde adaylara takdim ettik önemli olduğunu ve değerlendirileceğini söyledi ama geri dönüş alamadık."

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.