Merhaba kıymetli okuyucularım; sahipsiz hayvanlara yönelik şiddet vakaları ve mevzuata aykırı uygulamalar devam ediyor.

Vicdanları sızlatan görüntüler, toplumu derinden yaralıyor. 

Oysa tüm eksikliklerine rağmen, yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri, sahipsiz hayvanların korunmasını teminat altına alıyor. 

Hem insanların hem de sahipsiz hayvanların korunmasında sorun; hayvanların varlığından veya 5199 sayılı Kanundan değil, kanunun uygulanmasında yaşanan eksikliklerden ve ihmallerden kaynaklanıyor.

Bu konuda Samsun Valimizin farkındalığı.

Doç. Dr. ZÜLKİF DAĞLI’nın imzasıyla gönderilen yazıda “HER CANLI GİBİ SOKAK HAYVANLARININ DA DAHA İYİ ŞARTLARDA YAŞAMA HAKKI OLDUĞU, bununla birlikte vatandaşların da sokak hayvanları konusunda kendisini güvende hissetmesi gerektiği” özellikle belirtildi.

AYRICA: Hayvanları Koruma Kanunu'nun ‘Hayvanların Sahiplenilmesi, Bakımı ve Korunması’ başlıklı 6'ncı maddesinin 4'üncü fıkrasında yer alan "Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur.

Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. 

Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle ALINDIKLARI ORTAMA BIRAKILMALARI ESASTIR.

Kanunun tüm ilgili ve sorumlularca gereğince uygulanmasının vurgulandığı yazıda, bu konuda ivedilikle iş birliği ve koordinasyonun sağlanması Samsun Valimiz Doç. Dr. ZÜLKİF DAĞLI tarafından  talep edildi.

İşte bu konuda Sayın Samsun Valimizin Samsun il ve ilçelerinde sokak hayvanlarına KARŞI Hele BU YAZ AYLARINDA neler yapılması gerektiği hakkındaki genelge ben ve benim gibi Samsun’da yaşayan halkımız için çok önemli bir uygulamadır. 

Temennim bu genelgenin uygulanır olabilmesi için oto kontrolünün de yapılmasıdır. 

Bunu nedenle Samsun Valimiz Doç. Dr. ZÜLKİF DAĞLI ’ya bir hayvansever olarak, Samsun halkı adına teşekkür ederim.

Sonuç olarak; toplumun ve ailenin en büyük ilacı doğru iletişimdir. (Kazım İLHAN )
Bu sözün ne kadar önemli olduğunu konular işlendikçe fark edeceğimizden eminim.
Sevginin özü, kendi sevgini göstermekle başlar. ( Kazım İLHAN )
İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.(Mevlana)   
Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. ( Kazım İLHAN )
Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın...
KAZIM İLHAN
SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI