Milyonlarca emekçinin kararını sabırsızlıkla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına sayılı günler kaldı.
5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan komisyonun, aralık ayının ilk haftasında birinci toplantısını yapması bekleniyor. Üç veya dört toplantının ardından 1 Ocak 2024’ten geçerli olacak yeni ücretin saptanıp, kamuoyuna duyurulması kuvvetle muhtemel.
Masada işçi tarafını temsil eden Türk-İş heyetinde bir sendikacının yanı sıra; sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden asgari ücretle çalışan dört emekçi yer alacak. Böylece komisyon asgari ücretli emekçinin yaşadığı ekonomik sorunları birinci ağızdan dinleme olanağı bulacak. Patron ve hükümet temsilcileri, asgari ücretlinin ne denli maddi yetersizlikle boğuştuğunu daha iyi kavrayacaktır umarım.
Hiç kuşkusuz asgari ücret görüşmelerine “enflasyon” tartışması damga vuracak. Komisyon toplanmadan asgari ücretteki artış gündem oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” açıklaması, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç’in de aynı yönde görüş belirtmesi tartışmaları alevlendirdi.
Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 33. Ekonomistler bu rakamın yaşamın gerçekleriyle örtüşmediğini belirtiyor. 2023 yılı için enflasyon yüzde 65 olarak öngörülüyor. Asgari ücret masasında patronlar hedeflenen enflasyon oranında artış yapılmasını savunurken, emekçi kesiminin gerçekleşen enflasyon oranı artı refah payı eklenmesinde ısrarcı olmaları kesin.
Tabii her toplantıda olduğu gibi son sözü hükümet söyleyecek. Mehmet Şimşek’in görüşü alınırsa, asgari ücrete yüzde 33 oranında zam yapılır. Ki bu da emekçiyi ve kamuoyunu hiç hoşnut etmez. Bu seçenek zayıf olasılık. Emeğin milli gelirden aldığı pay giderek küçüldü, yüzde 26’ya geriledi. Patronların payı ise büyüyerek yüzde 54’e ulaştı. Bu tablo ortada iken asgari ücretliye, emekliye, memura, işçiye yüzde 33 zammı layık görmek, hangi vicdana sığar. Ücret ve maaşları baskılamadan ötürü ülke hızla asgari ücretliler toplumuna evrildi. 
Beklentiler net 11 bin 402 TL olan mevcut ücretin refah payı ile birlikte yüzde 40-50 arasında artırılacağı yönünde. Gerçekleşirse net asgari ücret 16-18 bin TL aralığında saptanır. İşçi zamlı ücretini 1 Şubat 2024’te alacak.
Komisyon çalışmalarında gündeme gelmesi beklenen diğer başlık asgari ücretin yıllık mı ya da 6 aylık mı belirlenmesi. Zira Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ücretin yılda bir kez saptanmasından yana. Ancak halkın burnundan solumasına yol açan hayat pahalılığı karşısında yeni ücretin 2-3 ay içinde satın alma gücünü yitireceği, emekçinin hızla yoksullaşacağı aşikar. Hal böyle olunca temmuzda yeni artışın gündeme gelmesi yüksek olasılık.
Özel sektörde yaygın olan asgari ücretin yüksek saptanması SGK’nın prim gelirlerini artıracağından hükümetin işçilerle birlikte oy çokluğu  ile tespit etmesi olasılıklar dahilinde. Patronlara kayıtlı her bir işçi için ödenen 500 TL’lik desteğin de artırılması bekleniyor...