İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Talak ile Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, bir inşaat sırasında meydana gelen heyelanla ilgili olarak "önlem alınmalıydı" yorumunu yaptı.

'MÜTEAHHİTİN SORUMLULUĞUNDA'

Başkan Talak, konuyla ilgili olaraka SMG'ye yaptığı açıklamada, "Kazı çalışması esnasında toprak kaymasından dolayı binanın temelinde kayma ve hasarlar oluşmuş. Olması gereken binanın boşaltılması. Buradaki hasar kazı yapan müteahhittin sorumluluğundadır. Binada oturulup oturulmayacağı değerlendirilip, karar verilecek bir durum.  Orada bir bina varsa o bölgede kaymayı önleyici yönde çalışmalar yapılması gerekir. Eğer o tedbirler alınmadıysa kaymaya sebebiyet vermiştir.  O da binanın hasarına sebep olmuştur. O tarz yapılarda iş yapan müteahhittin kazık veya farklı yöntemlerle önlem almış olması gerekir" dedi.

'DAHA HASSAS OLUNMALI'

Jeolaji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz da "Bunlar çok önemli şeyler. Mutlaka bu hafriyata başlanmadan önce bitişik binanın örneği ve bodrumu var mı gibi konuların bilinmesi lazım. Yapı denetim firmaları bu sorumluluğa sahip. Veriler yazılır ama uygulama aşamasında sorun yaşıyoruz. Her zaman bu tarz sorunları yaşıyoruz. Bu yüzden belediyelerin ve yapı denetim firmalarının bu konuda mutlaka daha hassas olması gerekiyor. Şükür ki bir can kaybı yok. Fakat yine de işlerin bu kadar basit olmadığını her bir işlem yapıldığında hepimiz görüyoruz. Hafriyat yapacaksınız ve binayı yapacağınız alanda zeminin özelliklerini bilmeniz gerekiyor.  Projelerde mutlaka öneriler vardır.  Bunlar hepimizin bildiği şeyler ama uygulama aşamasında sorun yaşanıyor. Neyse ki yağışlı bir mevsime denk düşmediği için daha sıkıntılı bir sonuca yol açılmadan olay çözümlenecektir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bu arada Kışla Mahellesi Yemenli Sokak'ta meydana gelen heyelan sonucu iki binadaki 11 aile tahliye edilmiş, olayla ilgili olarak inceleme başlatılmıştı.

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.