TÜM ARAÇLARDA ZORUNLU

Türkiye'de akaryakıt sektörü, vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla yeni bir döneme giriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi gelirlerindeki kaybı azaltmak için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bu sistem, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olacak ve akaryakıt istasyonlarındaki manuel plaka girişlerini ortadan kaldırarak, taşıtların plaka bilgilerini otomatik olarak sisteme kaydedecek.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS'nin kurulumu ve yönetimi konusunda öncülük edecek ve bu süreçte taşıt montaj firmalarına yönelik eğitimler düzenleyecek.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesini hayata geçirme aşamasında, akaryakıt sektörü temsilcileriyle düzenli toplantılar yaparak görüşmelerde bulundu.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Temmuz ayında bitecek Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Temmuz ayında bitecek

Geçen hafta, UTTS kapsamında Yetkili Taşıt Montaj Firması olma yolunda ilerleyen şirketlerle bir araya gelen Darphane, bu toplantıda otomotiv sektörünün önde gelen isimleri, dernekler ve servis sağlayıcılarıyla sistemin nasıl işlediğini, Taşıt Montaj Firmalarının rollerini ve sorumluluklarını, kayıt ve yetkilendirme süreçlerini detaylı bir şekilde anlattı.

5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de duyurulan UTTS Tebliği'ne göre, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan genelgede belirtildiğine göre, iş amaçlı kullanılan taşıtlar için 31 Aralık 2024'e kadar Taşıt Tanıma Birimi monte edilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte, akaryakıt istasyonu işletmecilerinin de yıl sonuna kadar istasyonlarında en az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu cihazı eklemeleri gerekiyor.

5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan yönetmelikle birlikte, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında akaryakıt satış işlemleri için belge düzenlemeleri ve yetkili firma prosedürleri açıklandı.

Araçların yakıt tanklarına yerleştirilecek olan elektronik etiketli 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB), yakıt alımı esnasında, yakıt pompasına takılan 'Taşıt Tanıma Okuyucu' ile plaka bilgisini dijital olarak okuyacak ve bu bilgiyi Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a güvenli bir şekilde iletecek.

Bu sistemle, akaryakıt masraflarının raporlanmasında kullanılan makbuz ve faturalara araç plakası bilgileri otomatik olarak eklenir. UTTS uygulandığında, manuel plaka girişinden kaynaklanabilecek fatura düzensizlikleri de önlenir.

TTB'nin araçtan çıkarılması durumunda, cihazın kullanılamaz hale geleceği ve yeniden montaj gerekeceği belirtilmektedir. Ayrıca, araç sahipliği veya plaka bilgisi değişikliği durumunda yeni bir TTB'nin montajı zorunludur.

Akaryakıt masraflarını vergi indirimi olarak gösteren gerçek ve tüzel kişilerin araçlarının UTTS'ye dahil olması gerekmektedir.

Ancak, bu zorunluluk dışında kalan araçlar da sistemde gönüllü olarak kaydedilebilir. Yeni düzenleme ile yıllık yaklaşık 15 milyar Türk Lirası vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.