Milyonlarca emekli bir kez daha düş kırıklığı yaşadı. Meclis Genel Kurulu’nda aylıklara 25’in üzerinde zam çıkmadı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, yüzde 25 zammı yetersiz bulup memura verilen 8 bin 77 lira tutarında seyyanen zammın 16 milyon dar ve sabit gelirli kitlenin aylığına da yansıtılmasını istemesi emekliyi umutlandırmıştı. Bahçeli’nin önerisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilip yüzde 25 zammın artırılacağı beklentisi oluşmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi dönüşü MHP lideri ile yaptığı görüşme “zam oranı artırılacak” savını güçlendi. Lakin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ”Mali disiplini ve bütçe yetersizliğini” öne sürmesi üzerine Erdoğan ek artışı benimsemedi. Ve TBMM Genel Kurulu’nda  emekliye 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yüzde 25 zam verilmesi kabul edildi. Dağ fare doğurdu, umutlar başka bahara kaldı. O bahar ne zaman gelecek bakalım?  
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 19.77 oranındaki enflasyon zammının dışında yüzde 5.23 refah payı, memur emeklisine ise yüzde 17.55’lik enflasyon artışının yanında  yüzde 7.45 oranında refah payı verildi. Bozdur bozdur harca.
Her isteğini ortağı AK Parti’ye kabul ettiren Devlet Bahçeli talebini bu kez kabul ettiremedi. “Akıllara danışıklı dövüş müydü?” sorusu da gelmiyor değil. Öyle ya söz konusu olan aileleri ile birlikte 40 milyona yakın dar ve sabit gelirli kitle. Bahçeli, keşke grup toplantısına o konuşmayı hiç yapmasa, emekli de boşa umutlanmasaydı.  Zira karşılık bulmadı.
Her yere bol kepçeden harcama yapılıyor, kamuda tasarruf önlemleri ıskalanıyor. Sıra gariban emekliye geldiğinde “bütçe açığı” gündeme taşınıyor. Bütçe olanakları elvermiyorsa neden diğer harcamalar kısıtlanmıyor? “Vur abalıya” örneği tasarruf niye sadece yüksek zamma şiddetle gereksinimi olan gariban emekli aylığından yapılıyor?
 7.500 liralık en düşük aylığın bile altında para ile geçinmeye çalışan emekli, dul ve yetim şoke oldu. Bu travmayı uzun süre atlatamaz ve layık görülen yetersiz zammı unutmaz.
Yüzde 25 zamdan kök aylığı 6 bin lira ve altında kalanların ellerine geçecek parada artış olmayacak. Taban aylıkları 7.500 liraya ulaştığında 6 aylık enflasyon artışı ve refah payından ancak  yararlanabilecekler.
Siyasi irade ocak ayında emekli aylıklarında iyileştirme yapacakmış. 6 ay komik para ile nasıl ayakta durabilirler. Hem de iğneden ipliğe her şeye her gün zam yağarken. Daha da yağacak. Pes doğrusu. Emekli sahipsiz, çaresizce kendine layık görülen aylık ve zamlarla yaşam mücadelesini sürdürecek. Umarım son gelişmelerden ders almıştır.