Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Başlattığımız değişim ve dönüşüm anlayışı ile çiftçilerimizin emeğiyle ülkemizi dünyanın 7’inci büyük, Avrupa’nın ise 1’inci tarımsal gücü haline getirdik” dedi.
Bakan Eker, 14 Mayıs Dünya çiftçiler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, bölgesinde lider olan ve dünyada ön sıralara yükselmeyi hedefleyen Türkiye’nin son 12 yılda hayata geçirilen politikalarla tarımda önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.
Değişen dünyaya uyum sağlayarak tarımın stratejik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Bakan Eker, şunları dedi:
“Çiftçimizin emeğini, alın terini koruyan, daha fazla gelir, daha fazla iş sağlayan dev yatırımları arka arkaya hayata geçirdik.
Başlattığımız değişim ve dönüşüm anlayışı ile çiftçilerimizin emeğiyle ülkemizi dünyanın 7. büyük, Avrupa’nın ise 1. tarımsal gücü haline getirdik. Bitkisel üretimimizdeki artışla birlikte 2002 yılında 161 ülkeye, bin 480 çeşit tarım/gıda ürünü ihraç ederken, bugün 190 ülkeye, bin 707 çeşit tarım/gıda ürünü ihraç eder hale geldik. 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarımsal ihracatımızı 2014 yılında 18 milyar dolara çıkardık. Gıda maddeleri dış ticaretinde ise Türkiye’yi net ihracatçı bir ülke konumuna getirdik.
Göreve geldiğimiz günden bugüne destekleme politikamızı tarımda verimliliği sağlamak ve kaliteli ürün elde etmek üzerine kurduk. Bu çerçevede bu yıl sizlere 10 milyar lira destekte bulunacağız. Bunun yarıya yakın kısmını ilk 5 ayda ödedik. Ödemeler önümüzdeki aylarda da devam edecek.”
“Yine bu yıl kuraklık, don ve sel gibi doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimizi mağdur etmeyerek onlara borçlarını erteleme kolaylığı getirdik” diyen Bakan Eker, şöyle devam etti:
“Değerli çiftçiler, 21. yüzyıl üç tane temel mücadele alanına sahne olacak. Bunlar tarım, gıda ve enerji. Gıda alanında ne kadar iyi hazırlanırsak uygulamalarımızı ne kadar iyi yaparsak gelecek nesiller gıda bakımından o kadar güvende olur, o kadar sağlıklı beslenir. Varlığımızın en önemli ihtiyaçlarından biri sağlıklı gıdadır. Vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasında da en önemli aktörler sizlersiniz. Bu bilinçle zor tabiat koşullarına rağmen üretmekten vazgeçmeyen ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde emeği olan, alın teri olan çiftçi kardeşlerimiz hep destekledik desteklemeye de devam edeceğiz. Biliyoruz ki ektiğiniz her tohumda, hasat ettiğiniz her toprakta, alın terinizde, inancınızda, bereket duanızda; bu ülkenin sofrası, bugünü ve geleceği var.
Bu duygu ve düşüncelerle Türkiye’yi büyüten değerli üreticilerimize mutlu, bereketli ve sağlıklı nice yıllar dileyerek Dünya Çiftçiler gününü kutluyorum.”