Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde yapılan ameliyatla sağlıklarına kavuşan 15 kişi, doktorları Doç. Dr. Aziz Sümer’i ziyaret ederek teşekkürlerini ilettiler.
Van ve çevre illerde yaşayan, obezite ameliyatıyla sağlıklarına kavuşan 15 kişi, doktorları Doç. Dr. Aziz Sümer’e vefa ziyaretinde bulundular. Kimi 30 kilo verdiğini kimi 20 kilo verdiğini ve hayatlarından çok memnun olduklarını belirten hastalar, kendilerine bu ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Aziz Sümer’e teşekkür etmek amacıyla böyle bir ziyarette bulunduklarını belirttiler. Fadime Taşçı isimli vatandaş, Iğdır’dan geldiğini ve iki hafta önce ameliyat olduğunu ifade ederek, 15 günde 10 kilo verdiğini kaydetti.
Mersin’den gelen Arzu Uysal da, 3,5 ayda 30 kilo verdiğini ve çok mutlu olduğunu söylerken, sağlık çalışanı olan yoğun bakım sorumlu hemşiresi Şadegül Köroğlu ise, 4 ayda 31 kilo verdiğini dile getirdi.
Ziyaretten çok memnun kaldığını ve hepsine ayrı ayrı teşekkür eden Doç. Dr. Aziz Sümer, bütün gelenlerin ortak şikayetinin hastalıklı şişmanlık olduğunu ve bunun tüm dünyada sıkıntı, salgın kadar tehlikeli bir hastalık olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Sümer, “Maalesef şu anda dünyada 1,7 milyar insan fazla kilolu ve obezite olmaktan mağdur. Dünyanın yarısı açlıktan kıvrılırken, çok paradoksal bir şekilde yarısı da obeziteden muzdarip. Maalesef bu hastalığın farkında olmayan çok insan var. Hatta bazı doktorlar ve sağlık mensupları da bunu normal karşılıyor. Ama bu bir hastalık. Dünyada bununla ilgili binlerce kongre yapılıyor, binlerce bilim dalı var, binlerce yayın yapılıyor ve bu konuda binlerce akademisyen çalışıyor. Bu ciddi bir sorun. Bununla ilişkili, obeziteyle ilişkiler ’Tip 2 diyabet’ çok büyük bir sorun. Gittikçe de artacağa benziyor. 2030 yılında 530 milyon insanın Tip 2 diyabetten muzdarip olacağını biliyoruz. Şeker hastalığı başlı başına bir sorun. Şeker hastalığı özellikle küçük damarları ve damarları tutan çok ciddi sonuçları olan, gözlerde körlükten tutun da böbrek yetmezliğine, ayak damarlarında sıkıntılara neden olabilen bir sorun. Tip 2 diyabetin de maalesef yüzde 80 sebebinin obezite olduğunu biliyoruz. Biz obeziteyi tedavi ederek aslında Tip 2 diyabeti de tedavi etmiş oluyoruz. Vatandaşların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu farkındalığı arttırabilmek için başta medyaya ve hastalarımıza çok iş düşüyor” dedi.
Ziyarete gelen obezite hastaları, Doç. Dr. Aziz Sümer ile hatıra fotoğrafı çekildikten sonra hastaneden ayrıldılar.