Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Salahattin Kaplan başkanlığında toplanarak gündemle ilgili konuları değerlendirdi.
2015 yılının ilk altı ayında birlik olarak 688 milyon 892 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan Haziran ayında ise 136 milyon 198 bin dolarlık bir ihracatın söz konusu olduğunu ifade ederek bir önceki yıla oranla yaşanan yüzde 12.7’lik bir düşüşün söz konusu olduğunu ifade etti. 180’in üzerinde halı firmasının bulunduğu Gaziantep’te bin 400 adet yüksek teknolojiye sahip halı makinası bulunduğunu ifade eden Başkan Salahattin Kaplan “Mevcut potansiyelle 350 milyon m2 halı üretiliyor ve 25 bin kişinin direk 25 bin kişinin de yan sanayici olmak kaydıyla toplamda 50.000 kişi sektörümüze istihdam sağlıyor” dedi.
Dünya pazarlarını yakından takip ettiklerini ve gelişmeleri izlediklerini de belirten GAHİB Başkanı Kaplan Türk halı sektörünün dünya pazarlarındaki yerini korumaya çalışacaklarını söyledi.
HEDEF DÜNYA DOKUMA MAKİNE HALICILIĞINDA LİDERLİĞİN KORUNMASI
Sektörel liderliğin sürdürülebilmesi yönündeki çalışmaların kapsamlı olarak yürütüldüğüne de dikkat çeken Başkan Kaplan, “Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması” projesinin bir önceki yıl başarıyla gerçekleştirildiğini, yeni dönemde de aynı projenin tekrar uygulanacağını, proje çalışmalarının tamamlandığını ve yaklaşık 35 firmanın projede yer almak için müracaat ettiğini kaydetti.
Kaplan, “2012-2015 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından, Gaziantep halı ihracatının sürdürülebilir bir şekilde arttırılması amacıyla ‘Dünya Dokuma Makine Halıcılığında Liderliğin Korunması’ projesi başarıyla yürütülmüştür. Bu yıl da halı ihracatçısı üyelerimizin yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırmak ve ihracatlarını geliştirmek amacıyla 3 yıllık bir süre için “Makine Halısında Sürdürülebilir Liderlik” adlı yeni bir proje çalışması başlatılmıştır. Bu proje kapsamında, Proje Katılımcısı firmalara öncelikle ihtiyaç/eğitim analizleri uygulanacak olup sonrasında, firmalar ihtiyaçlarına yönelik olarak eğitim programlarına alınacak ve eğitim programını tamamlayan firmaların yurt dışı pazar araştırması, fuarlar, sektörel ticaret heyeti ve alım heyetleri gibi ortak pazarlama faaliyetlerine katılmaları mümkün olacaktır. 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ çerçevesinde; yapılacak olan ihtiyaç analizi, eğitim, yurtiçi ve yurtdışı faaliyetler yüzde 75 devlet destekli olmakla birlikte, destekten faydalanmak isteyen şu ana kadar 35 firmamız müracaat etmiştir. Proje çalışmamız devam etmektedir” dedi.