Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Sahabiye Medresesinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Bizi biz yapan değerler ne ise onlara sahip çıkmalıyız. Eğer bu değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir kopyası oluruz” dedi.
Sahabiye Medresesinin açılış törenine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasek, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış töreninde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Bu çarşının hayırlı olmasını diliyorum. Esnaf arkadaşlarımıza da bol kazançlar diliyorum. Burası bundan sonra kitapçıların ve sahafçıların bir yeri olacaktır. Kitapseverler buraya gelecektir. Okumayı, yazmayı, düşünmeyi, kendi arasında sohbet etmeyi ön plana çıkaran arkadaşlarımızın bir mekanı olacaktır” diye konuştu.
Özhaseki ayrıca, “Aslında bu medrese Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Uzun zamandır da sıkıntılar vardı ve biz ara formül olarak devreye girdik. Ciddi bir meblağ harcadık. Sonra aynı arkadaşlarımızı buraya taşıdık. Belediyenin bu kadar işi arasında alt yapı ve üst yapıyla uğraşırken devasa yatırımlar devam ederken neden bir medreseyi restore ettirir ve bu konulara ilgi duyar. Türkiye’nin birçok yerinde belediye başkanları bu işlere pek fazla bakmazlar. 90’lı yıllarda belediye başkanları birçok konağı yıktılar. Bu eserlerin değeri bilinse yıkılmazdı. Bizi biz yapan değerler ne ise sahip çıkmalıyız. Eğer bu değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir kopyası oluruz. Burada ekip ve kitapçı arkadaşlar var. Onlarında kendilerine has müşterileri var. Bunlarda Kayseri’nin okuyan ve yazan insanlarıdır. Fakat her vakıflar müdürü değiştiğinde burada bir korku başlar. Buranın ihaleyle satılmasına rıza gösteremezdik. Bu anlamda devreye girdik. Onun için burayı restore ettik ve arkadaşlarımızı buraya yeniden taşıdık” şeklinde konuştu.
Projelerine değinen Özhaseki, “Kültür yolu projesi bizim tarihi eserlerimizin bir ucundan başlayarak sonuna kadar devam ettiğimiz Kayseri’ye gelen yerli yabancı herkesin takip ettikleri takdirde en önemli eserleri görebilecekleri bir yol projesidir. Bu yolun üzerinde ne kadar eser varsa bunları yeniden canlandırma ve içine bir fonksiyon yükleme projesidir. Projeye Gevher Nesibe’den başlayacağız. Selçuklu Müzesi’nden sonra ikinci durak burası oldu. Kalenin onarılmasında kaleye bir fonksiyon yüklendi. Kale içerisinde yer altı arkeoloji müzesi oluyor. Bakanlıkla anlaşma yaptık. Kalede yer altına arkeoloji müzesi yapıyoruz. Kazılardan çıkanları bu müzeye taşıyacağız. Üst taraf kültür sanat merkezi olacaktır. Modern ve çağdaş sanatların sergileneceği bir alan olacaktır. Sanatçılar ve ressamlar sokağının olacağı, müzik dinleti alanının olacağı bir mekan haline geliyor” ifadelerini kullandı.
Sözlerini sürdüren Özhaseki, “Kaleyi bu yaz açacağız. Hunat’ın içerisine de bir fonksiyon yükledik. El sanatlarının olduğu ve kendimize has eserlerin sergilendiği bir mekan olmuştur. Kayseri Lisesi’nde çalışmalarımız var. Tarihte şehit düşenler için milli mücadele müzesi yapmaya karar verdik. Kayseri mahallesi adını verdiğimiz mahallede bulunan konakları restore ettik. Kayseri mutfağı oluşturuyoruz. Cami Kebir ve Kurşunlu Camisi ile bu daireyi tamamlıyoruz. Bu kültür yolu projesidir. Kayseri’de toplam alan 500 bin metre karede bunun 50 bin metrekaresine en fazla 25 bina ve yüksek katlı olacak şekilde yapılacaktır. 450 bin metrekare ise bizim çalışma alanımız olacaktır. Trafiğin büyük çoğunluğunu yer altına alacağız. Yer altında otoparklar olacaktır ve ortaya prestij mekanları çıkacaktır. Bunların hepsinin hakkını vereceğiz. Ev sahiplerini ve kiracıları mağdur etmeyeceğiz. Bunları bu şehir gelişsin diye yapıyoruz” diye konuştu.